OSTAVITI UPALJENO GREJANJE CEO DAN ILI GA POVREMENO GASITI Evo šta se više isplati

Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: “Da li ste već upalili grejanje?” Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. Ipak postoji večita dilema kod korišćenja centralnog grejanja, da li ako ceo dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejanja na nižoj temperaturi tokom celog dana kako biste uštedeli samo mit.

Blic preporučuje

S jedne strane, ostavljajući grejanje uključenim celi dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj temperaturi, a energiju ćete trošiti ceo dan u poređenju i s podešavanjem da grejanje kreće u odabrano vreme. Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje.

Stoga savjetuju korišćenje tajmera. To omogućuje da se grejanje uključuje i isključuje kada vam najviše treba i ne morate brinuti hoćete li zaboraviti da ga isključite.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grejanje doma je otkriti gde toplina izlazi iz njega. Ako je stan dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate da grejanje radi ceo dan, ili koristite tajmer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu.

(Izvor: Večernji list)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com