Otkazuju se ugovoreni projekti: Građevinci zbog poskupljenja učestalo gube poslove

Kriza u Nemačkoj pogađa svuda, a jedan od sektora sa posebno mračnim pogledom unapred je stanogradnja, navodi u novom izveštaju ekonomski institut Ifo.

Izvor: DPA

Ilustracija: Depositphotos/nenovbrothers

Ilustracija: Depositphotos/nenovbrothers

Građevinske firme se, naime, suočavaju sa talasom otkaza već ugovorenih projekata.

Prošlog meseca 11,6 odsto građevinskih preduzeća je u anketi Ifo potvrdilo da im je naručilac posla povukao projekat. Slika je bila slična već u julu, navodi institut u izveštaju od ponedeljka.

Povod za otkazivanje je dramatično poskupljenje građevinskog materijala i energenata, uz veće kamate na kredite i smanjene državne subvencije. Pritom, u branši domioniraju pesimistične prognoze, jer firme pre očekuju pogoršanje stanja nego zaokret na bolje.

“Knjige narudžbi im jesu još pune, ali uz pogled na razvoj situacije građevinci su počeli da brinu za budućnost”, rekao je ekspert Ifo za stanogradnju Feliks Lajs.

Indeks poslovnih očekivanja u industriji stanogradnje je potonuo na minus 48,3, najniže od kako je Ifo počeo sa redovnom anketom 1991.

Institut svakog meseca anketira hiljade nemačkih preduzeća i iz toga izvlači pokazatelje trenutnog raspoloženja i očekivanja.

Problemi sa isporukom su u avgustu, doduše, malo popustili, ali se i dalje više od trećine anketiranih firmi, njih 36,4 odsto, žalilo na deficit građevinskog materijala.

Većina građevinaca je reklo da planira da koriguje cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com