“Otvoreni Balkan” daje rezultate na terenu, najbrojnija delegacija Srbije na sajmu u Tirani

Najbrojnija privredna delegacija Srbije učestvuje na 28. međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, koji od 1. do 4. decembra okuplja izlagače iz 20 zemalja sveta.

Privrednici iz Srbije zadovoljni su ostvarenim kontaktima i sastancima, očekuju nove poslove na ovom perspektivnom tržištu, ali i Turskom i drugim. Od 38 firmi koje nastupaju dosta ih je u Tirani prvi put dok među srpskim izlagačima ima i proizvođača koji duže od decenije posluju u Albaniji.

Već od prvog dana sajma primetna je gužva na Nacionalnom štandu Srbije gde u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS) svoju izvoznu ponudu promovišu 32 naše kompanije.

– Imali smo veliki broj razgovora sa albanskim distributerima, maloprodajnim lancima, uvoznicima, firmama, očekujemo vredne ugovore. Najviše interesovanje je za građevinske materijale iz Srbije, prehrambenu industriju, robu široke potrošnje. Uspešno realizujemo sve dogovorene sastanke – rekao je Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS.

Foto: Ustupljene fotografije

Ocenjuje da bržoj, jednostavnijoj i efikasnijoj trgovini, pojednostavljenju procedura i čekanja na granicama, doprinosi regionalna inicijativa, “Otvoreni Balkan”, čije su članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Podseća da je razmena poljoprivrednih proizvoda sa Albanijom porasla 22 odsto zahvaljujući upravo dogovorima postignutim u okviru ove inicijative.

Na sajmu u Tirani su srpske kompanije iz sektora metalske, elektro, hemijske, građevinske, drvno-prerađivačke i prehrambene industrije, farmacije i logistike.

Na Nacionalnom štandu Srbije površine 326 m², predstavljaju se: ALEKSANDAR MN, TEHNOGAMA, FEMAN, VALMAN, GEBI, RUMAPLAST, LEGAS GRUP, MILŠPED ALBANIJA, E-BOX LOGISTIC, NEVENA KOLOR, IGM MLADOST, ATM, POBEDA – MOTEL PREDEJANE, ASVEL PRO, WOODY WORLD, ZLATNI DELIŠES, FLUXTECHNOLOGY, MY SPOON, ČABAR PLAST, EXXOL, UNIPLAST, MTM Sirela, BIOLAND, TEHNOMARKET, PINK ćevabdžinice, CHEMOS, FRAGMAT-COR, ES KOMERC, REVITA, MLEKARA ŠABAC, SUNCE MARINKOVIĆ, STING, STANTECH. Srpske kompanije tradicionalno učestvuju po 18. put, a na sajmu su i članice INVEJ grupe iz Srbije.

Foto: Ustupljene fotografije

Albanija je značajno tržište za srpsku privredu i beleži se višegodišnji suficit u razmeni sa stalnim rastom robne razmene. Robna razmena prošle godine bila je već za 23 odsto o u odnosu na 2020. Spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci tekuće godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra veća vrednost od vrednosti razmene u istom periodu 2021.

Tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, a perspektivni sektori za intenzivniju saradnju Srbije i Albanije jesu poljoprivreda, prehrambena, metalska, tekstilna industrija, kao i industrija plastike i nameštaja.

Tržište Albanije sve je interesantnije za privrednike iz Srbije, sve ih je više koji su otvorili ili planiraju da osnuju svoja predstavništva, već posluju na ovom tržištu ili planiraju da investiraju.

Srpska preduzeća u Albaniju najviše plasiraju bezalkoholna pića, pšenicu, kukuruz, automobile, proizvode od gvožđa i građevinski materijal. Iz Albanije u Srbiju betonski čelik, cement, voće i povrće.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com