Otvoreni Balkan, nova realnost u turizmu – kako ga unaprediti

Balkanske zemlje, mala su turistička tržišta koja zajedno mogu da postignu mnogo bolje rezultate. Države bi trebalo da zajednički predstavljaju svoje turističke mogućnosti i da potpuno liberalizuju vizne režime.

Đorđe Mihajlović iz “Turističke prizme” ističe da je važno da se slobodno krećemo sa ličnim kartama u zemljama Otvorenog Balkana.

“Tog momenta, kada profunkcioniše, kada krene razmena radne snage u jednom u drugom smeru, zaista ćemo postati Otvoreni Balkan. Mislim da će se ovoj inicijativi pridružiti Bosna i Hercegovina i Crna Gora”, navodi Mihajlović.

Sokola Hodža iz “Harmonije hotels grupe” u Albaniji ističe da turistima mogu da se olakšaju kontrole na granicama.

“Turista čeka satima na granici. Apel za politiku da to bude turizam otvorenih vrata”, navodi Hodža.

Kružne ture po regionu za turiste

Turiste sve više zanimaju netaknuta priroda i ruralne destinacije u koje treba više ulagati. Imamo kružne ture po regionu, ali treba da ih bude mnogo više.

“Ako ih na Otvorenom Balkanu ima sedam, treba da sve uradimo da ih bude 10 do 14 i da uključimo i druge zemlje koje nisu u Otvorenom Balkanu. Treba da napravimo dovoljno konkurentan proizvod, da budemo egzotična destinacija za evropske turiste”, navodi direktor Agencije za promociju i podršku turizma Severne Makedonije Ljupčo Janevski.

U takozvanom majs, poslovnom i kongresnom turizmu, i dalje smo popularna svetska destinacija.

“Prvo moramo da se vratimo na brojke koje smo imali i pre korone, što će biti vrlo teško i što je problem u čitavom svetu”, poručuje v. d. direktora “Turističke organizacije Beograd” Miodrag Popović.

Na konferenciji koja je okupila 120 turističkih stručnjaka iz regiona, jubilarni 25. put dodeljena su priznanja “Turističke prizme”, jedine regionalne nagrade turističkih novinara, istaknutim pojedincima i institucijama koji su postigli rezultate u unapređenju turističke ponude svoje zemlje i regiona.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com