Pad – peti dan zaredom

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/FedotovAnatoly

Ilustracija: Shutterstock/FedotovAnatoly

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage tokom Nove godini, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne.

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 posto na 92,75 evra po megavat-satu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi “Blumberg”.

Na britanskom tržištu, cena gasnih fjučersa je pala danas za 5,6 procenata, dodaje njujorška agencija ne precizirajući tačan iznos.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

Snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG) je i dalje snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokreće dva nova uvozna terminala, dodaje se u tekstu.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna. Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti podjednako isplativa u oba regiona, dok će u Evropi biti unosnija u martu, navodi “Blumberg”.

Pročitajte više:

Velik dan za Nemačku: “Rekli su da će biti nemoguće…”

Veliko otkriće za Evropu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com