PADA CENA ULJANE REPICE Vrednost na najnižem nivou od avgusta 2021. godine

Cene uljane repice ovog su meseca pale za 10 evra, na 556 evra po toni, nastavivši sličan trend iz nedelje ranije. Ovo su najniži iznosi za tu ratarsku kulturu od avgusta 2021. Razlog je, navodi Agrarheute, pad cena palminog ulja te soje, a pritisak stvara i jeftin uvoz iz Ukrajine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Soja je pala znatno ispod prošlonedeljnog tromesečnog maksimuma. Trgovci se verovatno boje da bi novi slučajevi Covid-19 u Kini mogli da smanje potražnju. Sredinom prošle nedelje cene soje i drugih uljarica prvobitno su porasle zbog nade da će Peking ublažiti strogu politiku u vezi pandemije virusa korona. Međutim, plan je propao jer tamo raste broj novih infekcija.

Istovremeno, obilna kiša koja je pala u Argentini i Brazilu, smanjila je verovatnost suše, kažu analitičari.

Jeftina ukrajinska repica

Razlog za niže cene je i veliki uvoz uljane repice u Evropsku uniju. Dakle, od 1. jula do 4. decembra zemlje EU uvezle su oko 3,1 miliona tona te uljarice iz trećih zemalja. Radi se o povećanju od 900.000 tona ili više od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dobavljač je Ukrajina s 2,1 miliona tona ili 68 odsto isporučene količine. Do početka nedelje najviše je otišlo u Poljsku, 592.000 tona, Francusku 400.000 t kao i Nemačku 373.000 t.

Cene za uvezenu uljanu repicu u Ukrajini na tamošnjoj FOB berzi iznose 535 USD po toni (503 EUR/t) dok ona u francuskim izvoznim lukama košta oko 600 USD i najmanje 684 USD po toni u Kanadi.

Dalji rast površina pod repicom?

Konsultantska kuća Strategie Grains prošlog je meseca prognozirala da će ukupna površina zasejana ovom ratarskom kulturom u EU sledeće sezone biti veća, a na što su poljoprivrednike podstakle visoke cene, piše Agroforum.

Područje proizvodnje pod njom moglo bi se povećati u glavnim zemljama proizvođačima na zapadu EU, dok se smanjenje očekuje u severnoj Evropi, Mađarskoj i Bugarskoj.

(Izvor: Agroklub)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com