PAKOVANJE PARADAJZ SOKA ZA DAN SA 70 NA 92 DINARA Cene se menjaju svakodnevno, a evo šta kažu kupci

Sećate se perioda kada je pakovanje paradajz sosa od pola litre koštalo nepunih 50 dinara? Verovali ili ne, to i nije bilo tako davno, ali kako su cene hrane na vrhuncu poslednjih meseci – to nam se sada čini kao daleka prošlost.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

U međuvremenu je krenuo postepeni rast – na 60, pa više od 70 dinara, a sada već, određene marke ovaj proizvod prodaju za 90 dinara i iznad toga.

Blic preporučuje

– Nisam mogla da verujem kada sam ušla u radnju dva dana zaredom. Pošto paradajz sos pijem svaki dan, dakle, ne koristim ga samo za pastu bolonjeze i tome slično, onda ga redovno i kupujem. Jedan dan je pakovanje koštalo oko 70 dinara, a već sutradan 92 dinara – priča nam Beograđanka M. T. (50) i dodaje reči prodavačice:

– Komšinice, verujte, i mi smo frapirani, ne stižemo da promenimo cene proizvoda, koliko se one brzo menjaju, maltene svakodnevno.

Foto: shutterstock

Varijante sa dodacima, poput ljute paprike, još su skuplje, te koštaju skoro 100 dinara. Više od 100 dinara je paradajz sos sa ukusom origana i bosiljka, dok su pakovanja od 750 ml ili jedne litre – svakako isplativija.

Uglavnom koštaju do 170 dinara, a na akcijama često budu 140 dinara. Sve u svemu, čini se da će nam pasta bolonjeze ubuduće biti sve skuplja i skuplja, budući da je paradajz sos – barem ovaj kupovini – njen glavni sastojak (uz meso) u kućnoj radinosti.

I kečapu je dosta skočila cena, te 500 grama ovog proizvoda sada košta čak 175 dinara. Ako tražite premijum varijante, moraćete da izdvojite – u proseku – 385 dinara za nepunih 600 grama kečapa.

Paradajz, kao sveže povrće, uvek je skuplji na zimu, ali se cena ovakvih gotovih proizvoda nije značajno menjala prethodnih sezona, barem ne ovako rapidno i drastično. Ono što se navodi kao gorući problem, mimo sezone i vremena, jeste globalni manjak radne snage.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com