Panika. Gosti “izbačeni” na terase bez grejanja. Traži se reakcija države – a dobiše samo ćebad

Briselski restorani strahuju kako bez Vladine intervencije neće preživeti energetsku krizu.

Izvor: Jutarnji list/Dora Koretić

Ilustracija: Shutterstock/Borja Gonzalez

Ilustracija: Shutterstock/Borja Gonzalez

Zbog toga su ovih dana počeli da sprovode projekat “Brisel u mraku” – gostima serviraju hranu na terasama koje ne greju kako bi upozorili na probleme koje imaju zbog rastućih cena troškova energije, prenosi Jutarnji list.

Mnogi su već redukovali svoje menije kao i osoblje, a udruženje Horeca, koje okuplja 30 hiljada Belgijanaca zaposlenih u uslužnim delatnostima od Vlade traži da im pod hitno smanji iznose socijalnih davanja i privremeno smanjenje stope PDV-a na šest posto na period od najmanje tri kvartala, prenosi Politico.

Dok se to ne dogodi, grad je briselskim restoranima osigurao oko 600 ćebadi koje umesto grejanja nude gostima kako bi se barem malo utoplili na hladnim terasama. Mnogi restorani priključili su se ovom projektu, ali ima i onih koji ga smatraju uvredom.

“Trošak energije triput je veći nego inače, a najveći deo tog troška otpada na energiju koju trošimo prilikom kuvanja pa činjenica da nam grad daje nekakve dekice za goste samo pokazuje koliko su oni odlepljeni od realnosti”, kazao je Mano de Robeano iz Le Petit Mercado in St Gilles.

Grk i vlasnik restorana La Pizza è Bella Cocktail Georgijos Kirijakakos upozorava pak kako im je dodatni problem činjenica da imaju sve manje gostiju i da je celi restoranski posao zapeo u nekakav začaran krug.

Neki vlasnici su se pokazali kreativno.

Recimo, vlasnik restorana Alesandro Miranda počeo je da upotrebljava tehnike hladnog kuvanja kako bi maksimalno minimizovao troškove energije pa mu se meni sada uglavnom sastoji od tatarskih bifteka i uopšteno sirovog mesa mariniranog u limunu, začinima i raznim travama.

Liesse’s Millour, vlasnik jednog drugog restorana ispričao je pak da se zbog ušteda rešio dela osoblja i onda je nekoliko meseci par dana nedeljno u njemu radio sasvim sam.

Regionalna vlast u međuvremenu najavljuje kako planira da pomogne restoranskom biznisu, ali ne zna se kada bi to tačno trebalo da se dogodi.

Barbara Traht iz političke stranke Ecolo kazala je kako regionalna vlast pogođenim industrijama, u koje svakako spada i ugostiteljstvo, planira da da 117 milijuna evra kojima bi pokrila 30 posto njihovih ekstra troškova i da bi ta pomoć trebala da počne da se dodeljuje tokom 2023. godine. Neki poput Gillesa Verstraeten iz nacionalističke stranke N-VA upozoravaju kako pomoć stiže prekasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com