Pet načina kako da zaustavite “TIHO ODUSTAJANJE” od posla

Tiho odustajanje od posla složeno je pitanje, a u istu ruku, proces je koji se ne događa preko noći.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“Ne možeš ti mene toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi” – bila bi glavna poruka svetskog pokreta – quiet quitting na hrvatski način. Od obične pošalice na društvenim mrežama, pojam ili pokret, kako ga neki nazivaju, danas je prerastao u globalni fenomen. Da nije reč o novom problemu, svima je jasno. No, ovaj pokret počeo je zadavati glavobolje menadžerima širom sveta.

Blic preporučuje

Zaposleni koji tiho odustaju, koji preispituju smisao svog posla i nisu voljni ići iznad osnovnih zahteva posla—nisu lenčuge. To su osobe koje su “zaglavile u blatu” svog radnog mesta, koje ne dobijaju valjane smernice, čiji talenti nisu prepoznati ili, pak, nisu dovoljno motivisani. Prema nedavnoj anketi Gallupa, čak polovina ispitanih Amerikanaca rekla je kako tiho odustaje od svog posla, dok 18 posto njih svoje nakane o promeni više ni ne skriva. Po svojoj pirodi, zaposlenici teže ka tome da se njihov rad prepozna, žele imati svhru unutar kompanije, tačno znati svoju ulogu, imati mogućnost napredovanja i razvoja svojih veština. Stvaranje radnog okruženja pogodnog za postizanje pozitivnih rezultata, zahteva čvsrto i pošteno vođstvo.

Tiho odustajanje od posla složeno je pitanje, a u istu ruku proces je koji se ne dogodi preko noći. Šta lideri mogu poduzeti po tom pitanju i kako mogu zaustaviti širenje neželjenog pokreta u svojim kompanijama, otkrivamo u nastavku teksta.

Foto: shutterstock

Komunicirajte često i transparentno

Komunikacija je ključ uspeha. Bez dobre i pravilne komunikacije i oni najbolji odnosi mogu završiti tragično. Za složan i skladan tim nije potrebno puno. Dovoljno je da svega nekoliko minuta u danu ili nedelji odvojite za komunikaciju i razgovor sa svojim timom. Pažljivo slušajte svaku njihovu reč, pokušajte otkriti šta ih muči, s čim su zadovoljni, a s čim nesretni. Pokušajte zajedno pronaći rešenje kako bi vam rad bio što ugodniji i kvalitetniji.

Donosite odluke kao tim

Timski rad nešto je što ne bi trebalo pisati samo na papiru. Svoj tim i zaposlene uključite i donošenje odluka, bilo da je reč o sitnicama ili velikim promenama. Uključivanjem tima u donošenje važnih odluka pokazujete zainteresiranost za njihovo mišljenje. Osim toga, na ovaj način tim ljudi s kojima radite znat će da cenite njihov rad i input.

Foto: shutterstock

Postavite konkretne zadatke

Voditelji timova trebali bi poznavati veštine i sposobnosti svakog člana. Pravilna raspodela zadataka ključna je za uspeh vaših projekata, ali i kompanije. Veliki dio nezadovoljstva kod zaposlenih javlja se dodelom krivih (nemogućih) zadataka. Pokušajte otkriti koje su jake strane svakog pojedinca, šta mu najbolje leži, ali i koje su njegove preference te mu prema tim parametrima dodelite pojedine zadatke.

Ulažite u svoje zaposlene

Celoživotno učenje stavka je koju poslodavci moraju ozbiljno shvatiti kako bi zadržali svoje zaposlene. Bez dodatnih edukacija, konstantnog ulaganja u zaposlene i slušanja njihovih želja i potreba, niti jedna kompanija ne može ići napred. Danas sve veći broj zaposlenih očekuje od poslodavaca da ulažu u nadogradnju znanja i veština kako timova, tako i pojedinaca. Svojim zaposlenima omogućite što veći broj edukacija. S ovim potezom ne samo da ulažete u svoju kompaniju, već svojim zaposlenima pokazujete koliko vam je stalo do njih. Uz to, omogućite i napredak unutar kompanije, nagradite njihov trud i rad boljim pozicijama, većim primanjima ili nekim drugim oblicima nagrađivanja.

Foto: shutterstock

Budite uzor svojim zaposlenim

I na kraju, nemojte zaboraviti na sebe. Kao lider, morate biti uzor svojim zaposlenima. Odvojite vreme za sebe, radite na sebi, ulažite u svoje komunikacijske, liderske, ali i poslovne veštine. Osim toga, nemojte zaboraviti na činjenicu da je i vama ponekad potreban odmor. Ukoliko ste prenatrpani, razgovarajte sa svojim timom, recite mu što vas muči i tražite pomoć jer ako ste vi pod stresom i imate previše zadataka koje ne stižete rešiti, ni vaš tim neće funkcionirati, piše Quartz.

(Manager.ba/Akta.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com