Pihtije nekada pravilo svako domaćinstvo za male pare, a sada koštaju papreno

Kako u Srbiji volimo da jedemo jaku hranu, tako je neizostavno da se u ovim hladnim danima i zimskom periodu trpezi nađu i pihtije.

Izvor: Kurir

Ilustracija: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Ilustracija: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Međutim, cena pihtija na beogradskim pijacama je dostigla astronomsku cifru od 700 dinara po kutiji od samo 300 grama, piše Kurir.

Sve ovo donekle bi ljubitelji ovog delikatesa možda i mogli da prihvate da sa druge strane njihova cena u beogradskim restoranima, pa i Skadarliji nije znatno niža. U jednoj od poznatih skadarlijskih kafana možete da sednete i pojedete domaće pihtije od tri vrste mesa za 560 dinara, dok se u drugim mogu najesti od 400 grama pihtija za „svega“ 490 dinara.

Kako se često održavaju i pihtijade u kojima učestvuju svi koji žele da se takmiče u spremanju ovog tradicionalnog srpskog specijaliteta, pihtije postaju sve traženije i cenjenije na srpskom tržištu.

U većini mesara u Beogradu još uvek se nije pojavio ovaj specijalitet, pa se teško i nalaze, ali zato po nepisanom pravilu ko prvi u ponudi ima, on diktira cenu. Tako će ljubitelje ovog delikatesa na Palilulskoj pijaci u Beogradu sačekati cena od čak 700 dinara za 300 grama, piše list.

“Pihtije 700 dinara?! Sad sam sve čula. Iako je sad period kad se obično jedu, ne mogu da verujem da su toliko skupe“, ističe Beograđanka Vesna, koju su sreli na pijaci.

U drugim krajevima Srbije, tanjir pihtija se kreće između 150 i 250 dinara u lokalnim kafanama. Međutim, u Pčinjskom okrugu, kilogram pihtija košta 1.250 dinara. Ali, ističu da niko ne naručuje u toj količini, već se uvek opredele za neku manju gramažu, između 200 i 400 grama, gde cena za 200 grama iznosi 250 dinara.

To koliko ćete platiti mnogo zavisi i od načina spremanja ovog srpskog specijaliteta. Najjeftinije pihtije su sa svinjskim papcima i kožurom, ali ako se tome doda dosta suvog mesa i njihova vrednost je mnogo veća.

Takođe, treba napomenuti da su pihtije i vrlo zdrave, jer pospešuju obnavljanje hrskavice u zglobovima, kako tvrde stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com