Piramidalne prevare i kako se zaštititi od njih (AUDIO)

NOVI SAD –

Prava potrošača u Srbiji zakonski su dobro regulisana, ali se u praksi teško primenjuju, zbog čega se dešavavju i piramidalne prevare i druge anomalije u oblasti trgovine, upozoravaju iz udruženja za zaštitu prava potrošača. Ukazuju da bi dosledna primena propisa onemogućila da se trgovci nefer ponašaju prema kupcima, jer bi znali da će zbog toga snositi posledice.

audio icon

novac,, kešPrevara kojom je kineska firma Kangaroo Treasure oštetila na hiljade građana Srbije klasičan je primer piramidalne prevare, ističe predsednik udruženja za zaštitu prava potrošača Efektiva Dejan Gavrilović.

Prema njegovim rečima, za slučaj ove prevare u Efektivi su saznali od građana koji su im se javljali da ne dobijaju novac a da nešto nije u redu posumnjali su kada su im rukovodioci rekli da uplate dodatnih 43 odsto na ime navodno izmenjenih poreskih propisa.

Gavrilović je ocenio da je jedan od razloga i niska svest društva, ali i izostanak preventivnih koraka države.

Međutim, kako je istakao, ključni problem je u tome što se propisi o zaštiti potrošača u Srbiji dosledno ne primenjuju, što onda neki koriste jer znaju da neće snositi sankcije. Takođe, kako je dodao, neće biti moguće utvrditi ni koliko je ljudi i u kojoj meri oštećeno i u ovoj prevari.

Gavrilović savetuje građanima da preko interneta kupuju samo od registrovanih pravnih lica, ali i da na sajtu Narodne banke Srbije provere da li je firma blokirana.

Veliki broj građana Srbije oštećen je u piramidalnoj prevari kineske firme “Kangaroo Treasure” čiji su predstavnici nakon nekoliko meseci nestali sa njihovim novcem. O svemu je obavešteno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Prema podacima Agencije za privredne registre, firma “Kangaroo Treasure doo” registrovana je početkom aprila, a kao vlasnik ove kompanije navodi se državljanin Kine.

Firma se odmah pojavila i na internetu nudeći posao i brzu zaradu uz izvesna ulaganja korisnika, ali je već početkom oktobra njihova aplikacija ugašena.

Detaljnije u audio zapisu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com