“Plan G7 da ograniči cenu ruske nafte – smešan”

Stiven Mnučin, bivši američki ministar finansija u administraciji Donalda Trampa, izjavio je da je plan G7 za ograničenje cene ruske nafte “smešan“.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/GREG NASH / POOL

EPA-EFE/GREG NASH / POOL

“Ne samo da nije izvodljiva, već mislim da je to najsmešnija ideja koju sam ikada čuo. Vidite, tržište će odrediti cenu. Dakle, ako uvedete sankcije po višim cenama, na neki način samo pogoršavate situaciju, po mom mišljenju”, rekao je Mnučin tokom panela na samitu Instituta Milken o Bliskom istoku i Africi, prenosi CNBC.

On je dodao da su sankcije Rusiji i ruskim zvaničnicima, koje SAD i druge zemlje nastavljaju da primenjuju od sukoba Rusije i Ukrajine, mogle da imaju uticaj pre nego što je rat počeo, a ne posle.

“Sankcije bi tada imale veliki efekat. Mislim da je sada problem u tome što su opcije ograničene… imate delove sveta izvan sankcija SAD koji sada kupuju rusku naftu“, ocenio je Mnučin.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta – SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija – zajedno sa Australijom, navodno su se dogovorile da uvedeu fiksnu gornju granicu cene za rusku naftu od 5. decembra, ali nivo limita nije objavljen, dodaje američki medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com