Počela sa radom nova toplana na biomasu u Majdanpeku: Neverovatne fotografije pre i posle

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas novoizgrađenu toplanu na biomasu u Majdanpeku.

WhatsApp Image 2024-04-03 at 44642 PM

Foto: Foto: MRE / Ustupljene fotografije

WhatsApp Image 2024-04-03 at 44642 PM

“Ovom toplanom izbacujemo mazut iz upotrebe u Majdanpeku, emisije sumpor-dioksida biće u potpunosti eliminisane, a emisije ugljen-dioksida smanjene za 93 odsto. Ovaj projekat smo završili u rekordnom roku. Pre nekoliko meseci sam bila ovde kada se na terenu ništa nije nalazilo, dok sada vidimo izgrađenu toplanu, trafostanicu i ugrađenu opremu”, rekla je ministarka i dodala da su u izgradi toplane učestovale domaće kompanije, kao i domaća oprema koja je ugrađena, što je važno zbog upošljavanja domaće privrede u celom lancu vrednosti.

Đedović Handanović je dodala da Majdanpek je četvrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je izgrađena toplana na biomasu kroz program Ministarstva sa nemačkom razvojnom bankom КfW i donacijom Švajcarske konfederacije. Pre Majdanpeka nove toplane na biomasu izgrađene u Malom Zvorniku, Priboju i Novom Pazaru i ukupno je u sve četiri lokalne samouprave uloženo 26,75 miliona evra. „Završetkom ovih toplana otklanjamo višedecenijski problem zagađenja vazduha, korišćenje fosilnih goriva, prelaskom na obnovljive izvore energije kao što je biomasa”, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je ukupna vrednost investicije u Majdanpeku 5,5 miliona evra, a da su radovi na toplani završeni pre mesec dana, pre ugovorenog roka, kao što je i najavljeno.

Ministarka je ukazala da je dogovoren nastavak saradnje sa КfW bankom u drugoj fazi ovog programa, vrednoj 32 miliona evra. „Do sada su šest gradova i opština potvrdili zainteresovanost za učešće u programu – Prijepolje, Bajina Bašta, Niš, Rača, Novi Pazar, Majdanpek, što će doprineti daljem smanjenju emisija štetnih emisija gasova, kao i gubitaka na mreži. Ove projekte već pripremamo i počećemo sa realizacijom sledeće godine”, rekla je ministarka.

Podsetila je da je za trajnije uštede država obezbedila novac da podrži građane da smanje potrošnju u svojim domaćinstvima tako što će zameniti vrata i prozora, poboljšati izolaciju, zameniti kotlove ili postaviti solarne panele.

“Na prošlogodišnji javni poziv prijavilo se oko 560 ljudi pa je opština izdvojila veći iznos subvencija nego što je propisano programom. Očekujemo da će svi prijavljeni građani dobiti subvencije a oni koji nisu stigli da se prijave moći će to da urede ove godine, tokom leta kada se bude raspisao novi javni poziv”, zaključila je ministarka.

Dragan Popović, predsednik opština Majdanpek, rekao je da zahvaljujući novoj toplani na biomasu Majdanpek postaje ekološki čisto mesto s obzirom da se mazut više neće koristiti u daljinskom grejanju.

„Izgradnjom nove toplane na biomasu u Majdanpeku sve se menja s obzirom da smo u prethodnom periodu imali probleme sa grejanjem i mazutom koga je bilo teško nabaviti. Majdanpek je opština koja je više od 70 odsto pošumljena i bilo je logično što smo se opredelili da koristimo drvnu sečku za grejanje, zahvaljujući kojoj eliminišemo zagađanja i smanjujemo troškove za 50 odsto“, rekao je Popović.

On je dodao da je grejanje u Mandapeku stabilno 24 sata i da će se u narednom periodu rekonstruisati toplovodna mreža.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com