Poljaci kupuju još oružja: Stiže 300 raketnih sistema K239 VIDEO

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak potvrdio je da će njegova zemlja kupiti stotine južnokorejskih raketnih sistema K239.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Shutterstock/Flying Camera

Ilustracija: Shutterstock/Flying Camera

Poljska će navodno koristiti nove raketne sisteme naporedo sa američkim HIMARS-om kako bi ojačala odbranu zemlje od naraslih pretnji, prenosi Difens post.

“Okončali smo razgovore oko ugovora“, kazao je Blažčak. “Nameravam da potpišem okvirni ugovor za nabavku skoro 300 višecevnih lansera raketa K239 Chunmoo“, rekao je ministar.

Osim samog oružja, zvanična Varšava želi i ugovor o transferu tehnologije za južnokorejske raketne sisteme koji će biti integrisani sa borbenim sistemima vozila Jelcz i Topaz poljske proizvodnje. Ovaj bi trebalo poljskoj odbrambenoj industriji da stekne znanja neophodna za proizvodnju raketa za Chunmoo.

Očekuje se da isporuke K239 počnu naredne godine.

Karakteristike sistema

K239 Chunmoo koji proizvodi Hanwha Defense je višekalibarski sistem za lansiranje raketa koji je uveden u južnokorejsku vojsku 2015. godine. Deo je nove generacije artiljerije i ispaljuje 130-milimetarsku i 230-milimetarsku municiju.

Jedinicama obezbeđuje indirektnu vatrenu moć da bez obzira na vremenske prilike napadnu neprijateljsku PVO i oklopne formacije na daljini do 300 kilometara.

Osim Južne Koreje, K239 je u službi vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com