Poljska izabrala partnera za gradnju druge nuklearke

Poljska vlada je saopštila danas je da izabrala Južnu Koreju za partnera za izgradnju svoje druge planirane nuklearne elektrane.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/vlastas

Ilustracija: Shutterstock/vlastas

Par dana ranije odabrala je SAD i kompaniju Vestinghaus za izgradnju prve nuklearke.

Planovi ove centralnoevropske zemlje da izgradi dve nuklearne elektrane deo su napora da sagoreva manje uglja i poveća energetsku nezavisnost, prenosi agencija AP.

Zvaničnici poljske i južnokorejske vlade, kao i predstavnici njihovih energetskih kompanija sastali su se danas u Seulu da bi potpisali memorandum o razumevanju o saradnji na izgradnji nuklearne elektrane u Patnovu, mestu udaljenom oko 230 kilometara jugozapadno od Varšave.

Naredne godine bi trebalo da bude potpisan obavezujući ugovor.

Poljske energetske kompanije PGE i ZE PAK potpisale su pismo o namerama za saradnju s preduzećem Koreja Hidro & Nuklear Pauer.

Poljska decenijama planira da izgradi nuklearnu elektranu kako bi zamenila stare elektrane na ugalj i ublažila zagađenje vazduha koje je među najgorima u Evropi.

Ruska invazija na Ukrajinu i korišćenje energije za vršenje ekonomskog i političkog pritiska na evropske zemlje pojačali su urgentnost traganja Poljske za alternativnim izvorima energije, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com