Poreska: Šta je bezbednosni element i koje funkcije ima? VIDEO

Od 1. maja u Srbiji je počeo u punom obliku da se primenjuje novi model e-fiskalizacije koji predstavlja važno oružje u borbi protiv sive ekonomije.

Izvor: B92.net/TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Na dnevnom nivou izdaje se i do 11 miliona računa preko elektronskih fiskalnih uređaja. Jedan od delova tog uređaja je i bezbednosni element.

Bezbednosni element može biti izdat u obliku smart kartice ili fajla. Poreska uprava ga izdaje svim obveznicima fiskalizacije za svako prijavljeno prodajno mesto i u okrviru prodajnog mesta za svaki fiskalni uređaj.

“On je samo srce novog sistema fiskalizacije. Svaki račun koji stiže u Poresku mora da bude potpisan sa elektronskim potpisom koji se nalazi na bezbednosnom elementu. Na taj način Poreska, odnosno njen sistem, prepoznaje račune koji stižu sa prodajnih mesta”, rekao je Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Pored potpisivanja računa, bezbednosni element ima još neke važne namene.

“Na samom bezbednosnom elementu, u čipu kratice, nalaze se određeni brojači, određene sume, koje omogućavaju poreskom obvezniku da i u trenucima dok nije na Internetu može da izdaje potpuno validne račune, a nakon uspostavljanja Internet veze, ti računi stižu u Poresku i mi smo sigurni da su oni ispravni”, objasnio je Dulić.

Bezbednosni element se dobija jednostavnim podnošenjem prijave na portalu eporezi.

Za više informacija pogledajte video prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com