“POSAO UZIMA, ALI I DONOSI MNOGO U MOJ ŽIVOT” Danijela Gašparac za “Blic Biznis” o karijeri, dosadašnjim uspesima i balansu privatnog i poslovnog života

Ovo u intervjuu za “Blic Biznis” kaže Head of Marketing Research – CEO Advisor u kompaniji Telekom, Danijela Gašparac, koja je u svojoj bogatoj karijeri radila između ostalog i na rebrandingu Srbija voza, a nedavno je dobila i Mark award za “Superhero of the year”.

– Verujem je da uloga svakog od nas, ali i brendova kojima smo okruženi, da svojim delovanjem promovišu vrednosti čovečanstva i prednosti doba u kom živimo. Zahvalna sam na mogućnosti da ostvarim svoj doprinos u ovom smislu, ističe ona.

Kažite nam malo više o Vašoj karijeri. Kako je izgledao Vaš put do današnje pozicije?

Prvi put sam se poslovno susrela sa marketingom još u toku studija psihologije, kada sam bila angažovana na asistentskim pozicijama, prvo u PR-u, a nakon toga u marketingu. Kasnije sam napredovala od jedne do druge, sve više, pozicije. Imala sam sreću da sam dobijala priliku da radim sa sjajnim ljudima i velikim stručnjacima i da od njih učim. Vodila sam velike brendove koje sam zaista volela, i koje i dalje volim. Svako dosadašnje iskustvo me je oblikovalo, lično i profesionalno. I uspesi i neuspesi su me motivisali da i dalje radim, saznajem i usavršavam se.

Da li je bilo momenata kada ste hteli da odustanete od karijere? Šta Vas je vodilo da nastavite?

Svet marketinga je izuzetno bogat jer obuhvata brojne oblasti u kojima možete sticati neiscrpna znanja. Sa druge strane, pun je izazova sa kojima se srećemo na svakom koraku. Iskreno, i kada bih se našla u nekim kritičnim situacijama, nisam nikada pomišljala da odustanem. Za mene je posao deo života koji uzima, ali istovremeno i unosi mnogo pozitivne energije u moju svakodnevicu. Vodim se idejom da mogu još mnogo da doprinesem na trenutnim i budućim projektima, kao i da, posle svih kriznih situacija, postajemo jači, pametniji i odlučniji. Ukoliko ste strastveni u onom što radite, iskreno se posvetite i dajete svoj maksimum, svaki ledeni breg koji vam stoji na putu će se istopiti.

Radite na poziciji Head of Marketing Research – CEO Advisor u kompaniji Telekom Srbija. Kako izgleda biti na vodećoj poziciji?

Izuzetna mi je čast što imam priliku da podržim rad jedne od najvećih telekomunikacionih kompanija u regionu. Vodeća pozicija nosi i veliku odgovornost i zahteva izuzetnu posvećenost, ali i svakodnevno usavršavanje kako biste mogli da kompaniji pružite najbolje i omogućite joj da ostvari svoj pun potencijal. Od Telekoma Srbije, kao lidera na tržištu, se očekuje da predviđa trendove i da u najkraćem roku kreira proizvode i usluge po meri i potrebi korisnika. Zato je ova pozicija veoma zahtevna, ali istovremeno i dinamična i zanimljiva.

Foto: Ustupljene fotografije

Iz Vaše perspektive i na osnovu iskustva, da li uspešna karijera za ženu nužno zahteva i neka odricanja i žrtvovanja u privatnom životu?

Mislim da, u današnje vreme, poslovni i privatni život ne treba posmatrati kao dva suprotstavljena sveta. Oni se međusobno dopunjuju i preklapaju. Mnogo toga iz poslovnog života se preliva u privatni i obrnuto.

Šta je za Vas mera uspeha?

Moja mera uspeha je korak koji sam, samostalno ili zajedno sa svojim saradnicima, prešla u odnosu na tačku u kojoj smo prethodno bili, krećući se ka cilju koji podrazumeva promociju i kreiranje nekih novih vrednosti u svetu u kom živimo. Verujem je da uloga svakog od nas, ali i brendova kojima smo okruženi, da svojim delovanjem promovišu vrednosti čovečanstva i prednosti doba u kom živimo. Zahvalna sam na mogućnosti da ostvarim svoj doprinos u ovom smislu.

Kažite nam malo o Vašem privatnom životu… – Kako uspevate da pronađete balans između karijere i privatnog života i kako provodite slobodno vreme?

Kada volite ono što radite i iskreno dajete sebe, ponekad je teško da prepoznate momenat kada je neophodno da malo usporite. Izuzetno sam srećna što imam bliske ljude oko sebe koji me razumeju i daju mi podršku. Kada imam slobodnog vremena, trudim se da se što više družim, putujem, čitam ili bavim sportom. Čest sam posetilac pozorišta i bioskopa. Volim i muzičke festivale. Putovanja mi uvek prijaju, jer se sa svakog od njih vraćam bogatija za uspomene na neke lepe predele i trenutke, ali i sa drugačijim, bogatijim pogledom na svoj život.

Ali takođe mi i prija da se s vremena na vreme osamim u uživam u dobroj knjizi.

Takođe, fizička aktivnost mi je izuzetno važna. Pre nekoliko godina sam otkrila čari trčanja i mogu da kažem da sam postala apsolutni zavisnik!

Da li se na slobodan dan totalno isključujete od posla?

Zavisi. Kada su u toku neki važni projekti, dostupna sam 24/7. Verujem da u takvim situacijama nije ni moguće raditi drugačije. Kada prođu poslovne bure, trudim se da se ceo vikend ili barem nedeljom skoz isključim od spoljašnjeg sveta.

Bili ste uključeni u rebranding Srbija voza. Kažite nam malo više o tome.

Rebranding je uvek kompleksan i dugotrajan posao, koji se sastoji od niza koraka koji zahtevaju planiranje, analizu, natprosečan trud, strpljenje, promišljanje, vreme i, naravno, inventivnost. U slučaju Srbija voza , krenuli smo praktično od nule. Najpre smo sproveli detaljno istraživanje, koje nam je dalo odličan uvid u izazove sa kojima se naš brend suočava. Saznali smo da ljudi ne znaju dovoljno o Srbija Vozu kao brendu i da ga često mešaju sa Železnicama Srbije. Jedan broj naših građana je Srbija Voz percipirao kao spor, nepouzdan i zapušten vid transporta. Detaljna analiza, ukrštena sa našim planovima, pomogla nam je da lako postavimo strateške ciljeve: poboljšati percepciju, informisati putnike, vratiti im vozove kao opciju za transport i pružiti im priliku da uživaju u sigurnom, komfornom, brzom, tačnom i savremenom načinu putovanja kakav Srbija Voz nudi. Pored rebrandinga, praktično smo lansirali i novu uslugu – brzi voz i razvili brend Soko.

Šta je za Vas značio ovaj projekat?

Ponosna sam na ovaj projekat, koji je zahtevao zaista veliku posvećenost i natprosečan trud. Ponekad mi deluje nemoguće koliko smo uspeli da ostvarimo za kratko vreme. Njegova realizacija je za mene potvrda da je uspeh moguć ukoliko imate sjajan tim, koji je motivisan da radi zajedno i uvek daje sve od sebe. Svaki put kada vidim voz ,,Soko“ ispuni me neopisivi osećaj zadovoljstva. Imajući u vidu i koliko detaljno smo se pripremali i pažljivo osmišljavali svaki korak.

Bili ste i nagrađeni tokom karijere. Nedavno ste dobili nagradu Mark award. Šta to znači za Vas na ličnom i profesionalnom planu?

Lepo je kada je vaš trud i rad prepoznat, a naročito od strane renomiranih stručnjaka. Profesionalno me vrlo raduje i sigurna sam da je bitno da postoji ovakva nagrada koja prepoznaje i rad marketara, koji je uglavnom nevidljiv. Ali ovakva nagrada nosi i odgovornost, da na sledećem projektu budete još bolji!

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com