Poslednji deo opreme za novi blok termoelektrane stigao u Kostolac

Baržu sa elementima za blok B3 u kostolačko pristanište sigurno je dovezao kapetan Srđan Radenković. Njega su dočekale ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasadorka NR Kine u Srbiji, Čen Bo. 

Ministarka Đedović je istakla je da je poslednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka koji će Srbiji doneti visok stepen efikasnosti u proizvodnji električne energije.

“Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti za proizvodnju struje kako bi se svi osećali bezbednije, pogotovu u ovim nesigurnim vremenima”, rekla je ministarka.

Ministarka Đedović i ambasadorka Čen Bo su istakle značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

“Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije, što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma vazno, kako za građane tako za i privredu”, rekla je ministarka.

Ambasadorka Čen Bo podsetila je da je izgradnja bloka B3 termoelektrane Kostolac značajna za razvoj Srbije, a posebno za proizvodnju struje i bezbednost energije.

“Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku”, istakla je ambasadorka Kine.

Ministarka Đedović i ambasadorka Kine obišle su ovom prilikom gradilište i radove koji su u završnoj fazi.

Kako je rečeno, puštanje postrojenja na mrežu planirano je za septembar 2023.godine.

Novi blok, snage 350 megavata, jedna od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru, vredna 618 miliona dolara.

Veći deo sredstava za finansiranje projekta, 85 odsto, obezbeđena su iz dugoročnih kredita kineske “Eksim” banke, dok je 15 odsto obebzedio EPS. Izgradnjom novog postrojenja dugoročno će se povećati sigurnost energetskog sistema u Srbiji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com