Poslednji deo opreme za novi termo blok stigao u Kostolac

BEOGRAD –

Poslednji kontigent opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac stigao je danas brodom na gradilište u Kostolcu.”Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti za proizvodnju struje kako bi se svi osećali bezbednije, pogotovu u ovim nesigurnim vremenima”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je, s ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovala isporuci nove opreme.

One su istakle značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

video icon

Đedović je rekla da je poslednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka.

kostolac, 3

“Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije (EPS), što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma vazno, kako za građane tako za i privredu”, rekla je ministarka.

Ambasadorka Čen Bo podsetila je da je izgradnja bloka B3 termoelektrane Kostolac značajna za razvoj Srbije, a posebno za proizvodnju struje i bezbednost energije.

“Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku”, istakla je ambasadorka Kine.

oprema,kostolac

Novi blok jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji, posle skoro tri decenije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako se navodi, izgradnjom novog postrojenja dugoročno će se povećati sigurnost energetskog sistema u Srbiji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com