Povećano intersovanje s Bliskog istoka za junad i jagnjad… …

Udruženje Agroprofit iz Novog Sada primilo je više zahteva od izvoznika za kontakte sa odgajivačima junadi i jagnjadi. S obzirom na to da se ovo udruženje bavi okupljanjem tovljača junadi, taj upit je i prihvaćen.

Kako su obavešteni u ovom udruženju, reč je o izvozu junadi i jagnjadi u zemlje Bliskog istoka, prenosi Agroservis. Cene koje se trenutno nude su veće od dosadašnjih: za junad tri evra po kilogramu, a za jaganjce 350 dinara po kilogramu. S obzirom da će životinje biti utovarene na brod u Baru, izvoznici žele da što pre obezbede potrebnu količinu. U međuvremenu stigli su i kupci iz Sarajeva koji nude veće cene, ali bez precizne ponude.

U Evropskoj uniji je inače sve manja ponuda utovljene junadi, što je posledica minulog poskupljenja hrane. Međutim, stočari razvijenijih zemalja, kao što su Francuska, Nemačka, Holandija Danska…, imaju dovoljno junećeg mesa za svoje potrebe, a neki kreću i obnavljanje proizvodnje prasadi i tovljenika. Pomenuti izvoz junadi i jaganjaca priprema se nakon poduže pauze.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com