Prasići ponovo skupi jer ih nema dovoljno …

Cene svinjskog mesa mogle bi da se smire tek početkom 2024. godine, potvrdili su za „Politiku” proizvođači i predstavnici mesečne industrije. Prognoze Narodne banke Srbije da će cene svih kategorija imati umereni rast i u poslednjem kvartalu već se obistinjuju jer je otkupna cena prasadi ponovo stigla do 500 dinara za kilogram.

To je isti iznos kao i pred uskršnje praznike, kada je takođe vladala velika tražnja jer je ponuda bila mala. Poznavaoci tržišta ističu da je proizvođačima neisplativo da prasiće uvoze iz inostranstva jer je i na drugim tržištima cena visoka.

– Prasadi nema i to je problem. Afrička kuga je dodatno smanjila stočni fond. I u drugim zemljama je slično tako da je i uvoz skup. Zbog toga imamo visoku cenu sirovine, ali i onu u maloprodaji koja se formira na osnovu „žive vage” – kaže za „Politiku” Vukoje Muhadinović, direktor Industrije mesa „Topola”.

Ovo potvrđuju i poslednji izveštaji reportera STIP (Sistem tržišnih informacija Srbije).

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a za razliku od njih nešto niža bila je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Za prasad je dominirala cena od 500 dinara po kilogramu, dok su tovne svinje u zavisnosti od regiona koštale od 220 do 265 dinara po kilogramu.

– Ako zanemarimo sve ove faktore, rast cena mesa karakterističan je za ovo doba godine. Ono uvek poskupljuje u decembru, ali ovoga puta to neće biti drastičan rast. Zato što je ono ove godine dosta skuplje nego prošle i sigurno više od inflacije – kaže naš sagovornik.

Proizvođačka cena svinjskog buta po računici proizvođača sa uračunatim porezom trenutno je oko 650 dinara.

Potrošači ovu kategoriju svinjetine plaćaju i do 1.000 dinara za kilogram, što ponovo nameće pitanje kolike su zarade trgovaca i mesara.

– Mi kao proizvođači trenutno ne osećamo pad prometa jer je vreme slava, idu novogodišnji praznici, Božić… Verovatno će se to sve promeniti negde sredinom januara – ističe Muhadinović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com