PRED DOMAĆIM DOBAVLJAČIMA NIZ NOVIH ZAHTEVA Evo kako će nemački zakon o “due dilligence” uticati na obaveze u lancima snabdevanja

Prema nemačkom Zakonu o “dju dilidžensu” (Due Dilligence) u lancu snabdevanja, koji je počeo da se primenju je 1. januara 2023. godine, sve domaće kompanije koje su u lancima dobavljača nemačkih kompanija moraju da uspostave menadžment rizika kojim će se ispuniti niz zahteva na polju zaštite ljudskih prava i ekologije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

– Kako bi se što lakše prilagodile zahtevima inodobavljača, Privredna komora Srbije u saradnji sa Nemačkom međunarodnom saradnjom (GIZ) pokrenuće u prvom kvartalu ove godine, “help desk” (Responsible Business Hub) za savete kompanijama. Radićemo na stvaranju mreže strateških partnera i konsultanata, a PKS će u narednom periodu organizovati i niz seminara događaja i konsultacija usmerenih na podizanje svesti i podsticanje dijaloga između zainteresovanih strana o nemačkom zakonu u lancu snabdevanja i predstojećoj EU regulativi, napisala je Tanja Lindel, pomoćnik direktora u Sektoru udruženja privrede PKS za Preduzetnik.

Zakon se odnosi kako na kompanije koje su registrovane u Nemačkoj tako i na njihove ćerke firme u inostranstvu, kao i na direktne i indirektne dobavljače u njihovim lancima snabdevanja.

Zahtevi koji se postavljaju pred dobavljače odnose se na zabranu dečijeg rada, zabranu prinudnog rada i diskriminacije, pravo na mogućnost udruživanja i primerenu zaradu, zabranu protivpravnog oduzimanja zemljišta, kao i zabranu zloupotrebe privatnog obezbeđenja.

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

U oblasti zaštite životne sredine zakon propisuje poštovanje tri međunarodne konvencije – Upotrebu žive u skladu sa međunarodnom konvencijom u Minamati, primenu Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama kao i primenu Bazelske konvencije o prekograničnom kretanju opasnih otpada i njihovom odlaganju.

Zakon se odnosi samo na lance dobavljača proizvoda i usluga, a ne na plasiranje finalnih proizvoda domaćih kompanija na nemačko tržište.

Ovaj akt je samo uvod i priprema za EU direktivu koja je već u pripremi i koja će u narednom periodu biti usvojena i imaće još više zahteve po pitanju zaštite ljudskih prava i ekološkog “dju dilidžensa”. Zakon se odnosi na privredna društva koja imaju sedište ili ogranak u Nemačkoj i koja zapošljavaju više od 3.000 radnika u Nemačkoj, a od 1. januara 2024. se važenje zakona proširuje na sva privredna društva koja u Nemačkoj zapošljavaju više od 1.000 radnika.

Prvi deo 2023. godine će nemačke kompanije iskoristiti da prilagode svoje procedure, a za domaće kompanije se očekuje da će u drugoj polovini ove godine dobiti od svojih nemačkih partnera zahteve koje treba da ispune shodno odredbama ovog akta.

Foto: shutterstock

Sve kompanije koje su sada u nekom od lanaca dobavljača nemačkih kompanija, ukoliko žele da nastave poslovnu saradnju sa svojim partnerima, moraće da ispune obaveze iz ovog akta, kao i kompanije koje su u pregovorima i planiraju saradnju sa nekom od nemačkih kompanija”.

(Izvor: eKapija)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com