Predstavljen biodistrikt kao koncept održivog razvoja

Predstavljen biodistrikt kao koncept održivog razvoja 1Foto: Pixabay/Nicky

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Vladan Bogdanović izjavio je da je koncept biodistrikta privukao značajnu pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti i naglasio da su znanje i inovacije dve ključne reči za održivi razvoj u agroindustiji, saopšteno je danas.

„Biodistrikt kao koncept održivog razvoja može za Srbiju da bude izuzetno značajan, jer naša zemlja ima prirodne uslove za korišćenje lokanih resursa na optimalan, efikasan i održiv način uz upotrebu lokalnih znanja, domaćih sorti i autohtonih rasa domaćih životinja“, rekao je Bogdanović na konferenciji „Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja“.

Na konferenciji, koju je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), učestvovala je i pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vedrana Ilić rekla je da se u poslednjih godinu dana u Srbiji govori o biodistriktima zahvaljujući naporima udruženja „Serbia Organica„.

Ona je dodala da ovaj koncept razvijen u zemljama Evropske unije i širom sveta primeni na naše podneblje gde prirodno i pripada.

„Pred nama je dug zajednički put, ali sa ogromnim izgledima za uspeh, jer se oslanjamo na domaću snagu i energiju koju crpimo od hrabrih vizionara kakvi su naši organski proizvođači“, rekla je Ilić.

Ona je istakla da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da stimuliše organske proizvođače rekordnim ulaganjima i najvišim budžetima za tu privrednu granu.

Rukovodilac projekta Nemačke razvojne saradnje – Razvoj privatnog sektora u Srbiji koji sprovodi GIZ Tomislav Knežević rekao je da je poljoprivreda od početka u fokusu podrške Srbiji od strane Nemačke razvojne saradnje, dok je poslednjih godina učinjeno mnogo da se obezbedi i garantuje kvalitet organskih proizvoda, kao i da se oni predstave na stranim tržištima.

„Organska poljoprivreda je preteča onoga što je danas centralna tema razvojne saradnje ne samo Vlade Nemačke, nego i Evropske unije i drugih donatorskih organizacija, a to je – zelena agenda“, poručio je Knežević.

On je najavio novi projekat Zelena ekonomija, koji će od 2024. godine pružati podršku domaćoj privredi da ispuni standarde EU u sferi zelene transformacije i povezivati tradicionalnu industriju sa naučno-istraživačkim i digitalnim startap zajednicama, u cilju kreiranja i razvoja novih proizvoda i procesa koji će potencijalno rešavati globalne privredne izazove.

Na stručnom panelu, koji je održan u okviru konferencije, predstavljene su preduzete aktivnosti i postignuti rezultati na formiranju prvog biodistrikta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com