Prelazak na evro UGASIO 90 ODSTO MENJAČNICA u Hrvatskoj

Menjački poslovi jedan su od sektora koje je uvođenje evra u Hrvatskoj najviše pogodilo. Glavnina posla otpadala im je na zamenu kuna u evre i obratno, a otkad su postali deo Evrozone – taj je segment bukvalno nestao.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

500 evra shutterstock_339994643

Foto: shutterstock

500 evra shutterstock_339994643

Ukidanje kune za mnoge menjačnice znači propast jer obim posla više ne može da pokrije troškove poslovanja, piše Novi list.

Taj obim spao je na desetinu nekadašnjeg prometa s obzirom na to da je 86 posto posla otpadalo na transakcije evro/kuna. Toliko se onda procenjuje da će menjačnica i ostati u poslu, tek oko 10 posto nekadašnjeg broja, prenosi Tportal.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske narodne banke, 1.147 ovlaštenih menjača kojima je HNB dao odobrenje za rad. Imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju na desetine hiljada ljudi. Procenjuje se da će od tog broja ovlašćenih menjača njih oko hiljadu staviti ključ u bravu.

Foto: Andrzej Rostek / Profimedia

To verovatno znači i da će znatan broj radnika ostati bez posla. Deo menjačnica koje su poslovale u Rijeci već je zatvoren, a onima koje rade znatno je pao promet.

Menjačima je bilo unosno za vreme turističke sezone. Međutim, turisti koji će doći iduće leto će većinom doneti evro. Njima će biti lakše, a razlika na kursu i provizija ostaju stvar prošlosti.

Evro je zvanična valuta, njom se kupuje i ona ljudima treba, stoga se i zalihe dolara, švajcaraca, sve se menja u evro i svi traže evre.

Dakle, evro je prihvaćen, i nije da se sada previše, recimo, traži neko alternativno utočište. U opticaju ima i čeških kruna, mađarskih forinti, svakakvih valuta s menjačke liste, ali sve je to kap u moru u odnosu na nekadašnji obim posla, tumače menjači koji u pravilu nerado govore o činjenici da im se delatnost našla u vrlo nezgodnoj poziciji.

Deo njih već se lane preorijentisao na druge delatnosti, pa se spominju kriptovalute i alternativni oblici poslovanja.

(Izvor: B92)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com