Preporuke za smanjenje potrošnje struje nisu obavezujuće, ali promenom navika možemo uštedeti mnogo

On je za RTS objasnio da su preporuke poslate ka javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama, institucijama, i lokalnim samoupravama.

sijalica, ilustracija, energija

“Očekujemo da se preporuke primene gde je i u kojoj meri moguće. Preporuke se, naravno ne odnose na bolnice, vrtiće, škole, ustanove socijalne zaštite”, naglasio je on.

Kako je naveo do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća i 35 velikih privrednih subjekata.

Dodao je da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor, niti bezbednost.

“Malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje novca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju”, rekao je on.

Kada se radi o domaćinstvima, on je naveo da se preporuke odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja, odnosno kako koristiti bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li se koriste stare ili nove, LED sijalice.

“Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima”, podsetio je Lakićević.

Bajatović: Gasa ima dovoljno, poskupljenja za sada nisu planirana

Diretor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da gasa ima dovoljno i da poskupljenja za sada nisu planirana.

Srbija već sada ima dovoljne količine gasa. Imamo 380 miliona u Mađarskoj, ovde će biti dva puta po 280 miliona u Banatskom dvoru, što našeg, što ruskog gasa. Imamo “flet” od šest miliona kubnih metara dnevno, rekao je Bajatović za TV Pink.

Bajatović je dodao da očekuje da će od sledeće nedelje biti znatno više gasa, po tom “fletu” – ono što se svakodnevno kupuje kao obaveza, kao i da veruje da će uspeti da se popne na osam miliona.

To je dodatna sigurnost u snabdevanju Srbije gasom. To znači da ćemo moći i da pravimo i značajne količine električne energije iz gasa, što će značajno pomoći našim kolegama iz Elektroprivrede Srbije. To može da bude i rezerva ako uspemo dovoljno da proizvodimo ili uvozimo, jer se gasne elektrane uvek brzo vraćaju u rad, istakao je Bajatović.

On je poručio da će država i dalje subvencionisati potrošnju gasa i to je najvažnije.

Sve što je uskladišteno već je plaćeno i neće zahtevati dodatna finansijska sredstva u značajnijem obimu. Sa najčešćom ili najnižom platom svaka porodica će biti u stanju da plati račun, a da sebe ne ugrozi egzistencijalno, objasnio je Bajatović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com