Preterali smo sa cenama! I gradonačelnik Rovinja “poklekao”: Priznao da su postali preskupi, ali sada je kasno, posle Nemaca i Austrijanaca, pobegli i Česi i Poljaci

Visoke cene gotovo svih usluga na Jadranu godinama su malo po malo “terale” strane, visoko platežne turiste, a ove godine čine se i da su ih i oterali. Posle Nemaca i Austrijanaca, sa hrvatskih plaža “pobegli” su i Česi, Poljaci i Italijani. Sada se oglasio i gradonačelnik Rovinja i priznao da su cene “paprene” a razloga je nekoliko.

Posle Nemaca i Austrijanaca, iz Hrvatske i Jadrana pobegli i Česi i Poljaci

Foto: Suzana Luković / Ringier

Posle Nemaca i Austrijanaca, iz Hrvatske i Jadrana pobegli i Česi i Poljaci

Hrvatska ove godine važi za jedno od najskupljih mesta za letovanje. Ono što je bila kuna sada je evro, kažu mnogi. Cene smeštaja su veće i do 30 odsto, mnogi kažu da su hoteli i duplirali cene, cene hrane i ugostiteljskih usluga veće su i do 50 odsto i sve to je i “kumovalo” povlačenju turista koji su se godinama vraćali i letovali u Hrvatskoj.

Blic preporučuje

Da su cene zaista “otišle u nebo”, priznaje i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga za Glas Istre. On je samo kratko to i priznao rečima da su cene ovog leta preterane, pogotovo u gore pomenutom gradu.

Iako su Nemci pre korone bili najbrojniji gosti Jadrana, finansijska situacija u Nemačkoj, ali i izrazito visoke cene u Hrvatskoj učinili su da Jadran ove godine nije primamljiv ni onima sa dubokim džepom. Njihov primer sledile su ove sezone i ostale zemlje EU kojima je Jadran bio “druga kuća” u toku letnje sezone.

Strance sa Jadrana “oterale” visoke cene

Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

– Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.

Strance iz Hrvatske i sa Jadrana

Foto: Suzana Luković / Ringier

Strance iz Hrvatske i sa Jadrana “oterale” visoke cene

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letna destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti. Ove sezone, jednonedeljni boravak u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra. Što je svakako pristupačnije od cena u Hrvatskoj.

Italijanski novinar uverio se u priče o cenama

Jedan italijanski novinar nedavno je posetio Rovinj kako bi proverio ono što, kaže, govore turisti koji se vraćaju u Italiju – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže.

On je opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom. I sve to nakon činjenice da je sve više Nemaca i turista iz Češke koji su godinama letovali u Hrvatskoj, sad ovoj zemlji na Jadranu našli zamenu – neki su otišli u Poljksu, neki u Grčku i Egipat.

– Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra, a kuglica sladoleda 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! Nalazim se pred interfonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: ‘Ovo je moj apartman’. Bila je to prava noćna mora – kaže on.

Stranci Jadran zamenili drugim destinacijama

Foto: shutterstock

Stranci Jadran zamenili drugim destinacijama

On je istakao da Italijani koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu – napisao je Emilio Randon, novinar italijanskog lista Il Corriere della Sera, preneo je Novi list.

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra…

– Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred – rekla je ona.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com