Prihod Telekom Srbije u 2022. biće veći od 1,5 milijardi; U Srbiji 5G mreža sledeće godine

“Prema prvim rezultatima koje imamo, ostvarićemo bolje rezultate nego što smo očekivali, zahvaljujući rastu broju korisnika na internetu i televiziji i rastu prihoda u mobilnoj telefoniji. Naš prihod će biti veći od očekivanih milijardu i po evra kao grupe, a EBITDA – profit pre amortizacije i oporezivanja, biće veći od 550 miliona evra”, rekao je Lučić Tanjugu.

vladimir, lučić

Dodao je da se ostvaruje sve ono što je Telekom planirao kada je reč o povećanju prihoda i broja korisnika koji će tek doneti pravi prihod u budućnosti.

“Pre svega mislim na korisnike interneta i multimedije. Naša profitabilnost se povećava i izuzetno smo zadovojni trendom i finansijskim rezultatima koji će biti na kraju ove godine”, naveo je Lučić.

Napomenuo je da će rast broja korisnika Telekoma ostvaren ove godine tek doneti prave finansijske rezultate u 2023.

“Nama se značajnije povećao priliv novih korisnika u poslednjih pola godine zbog Premijer lige i ona nam je donela novi rast, koji će se tek sledeće godine stvarno videti na prihodu, u pravom iznosu. Tako da sledeće godine tek očekujemo pravo povećanje prihoda, ne samo u Srbiji nego i u BiH i Crnoj Gori”, istakao je Lučić.

Podsetio je da je Telekom Srbija u oktobru pustio još dve mobilne mreže u inostranstvu, u Severnoj Makedoniji i Švajcarskoj i dodao da će one tek u sledećoj godini početi da donose značajnije prihode.

Lučić: U Srbiji 5G 2023, uz inovativne 5G servise

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će taj operator pustiti 5G mrežu u Srbiji naredne godine, kada se očekuje aukcijska dodela frekvencijskog spektra za 5G, kao i da će građanima i privredi odmah biti ponuđeni i inovativni 5G servisi, koji se već sada razvijaju.

“Mi se pripremamo za taj trenutak i jedini smo telekomunikacioni operator na Zapadnom Balkanu koji je doneo investiciju Evropske investicione banke za razvoj 5G, koja je kao najznačajnija evropska finansijska institucija nas prepoznala kao motor razvoja 5G i digitalne transformacije”, rekao je Lučić Tanjugu.

Kaže da stalno povećavaju pokrivenost i kvalitet 4G mreže i da će vrlo brzo sledeće godine, kada bude dodeljen frekvencijski spektar pustiti 5G u našoj zemlji.

“Ali je vrlo bitno da se pusti i određeni broj servisa, da ne bi korisnici kada se to desi videli 5G samo kroz brže surfovanje na internetu. Na tome dosta radimo i kroz partnerstvo sa Vodafonom koji je najbrže rastuća 5G mreža u Evropi”, naveo je Lučić.

Kaže da Telekom ima i svoj Venčer kepital fond za startape kojim pokušava da stimuliše mlade da realizuju digitalne ideje i inovacije koje bi posle mogli da izvozimo kao 5G aplikacije celom svetu.

Lučić je podsetio da Telekom Srbija na dvodnevnom Telekomunikacionom forumu TELFOR, koji se završava danas u Kraun Plazi, praktično demonstrira primenu 5G na prenosu fudbalske utakmice.

Građani mogu, na primer, sami da izaberu kojom kamerom će da prate prenos utakmice, vrate unazad snimak da vide gol i slično i tako budu sami režiseri prenosa, dodao je Lučić.

Lučić je pozvao zainteresovane da dođu da to vide i isprobaju mogućnosti 5G tehnologije na tom primeru.

Istakao je da država odlučuje kada će biti raspisana aukcija za dodelu 5G spektra, ali da je Telekom spreman i da se svakako očekuje da to bude naredne godine.

“Srbija po pitanju servisa nije u kašnjenju pošto već razvija inovativne 5G servise koje će ponuditi korisnicima i tako Srbiju odmah postaviti na visoki nivo svetske mape po implementaciji 5G aplikacija”, ocenio je Lučić.

On je rekao da 5G jeste revolucionarni trenutak u razvoju mobilne telefonije, kakav je bio i kada je krenuo internet u mobilnoj telefoniji preko GPRS preko 3G.

“I u to vreme mobilna telefonija Srbije je bila, 2003. i 2004. godine, po broju servisa koje je tada nudila preko mobilnog interneta i pre pojave smart telefona, jedan od najnaprednijih operatera u svetu”, kazao je Lučić.

Dodaje da je Telekom već pokazao da zna da radi taj posao i da će sada iskoristiti novi korak prelaska na 5G da se opet pozicionira u sam svetski vrh.

“Ali bismo ovaj put otišli korak dalje preko Venčr kepital fonda i finansiranja startapa. Mislim da možemo da se pozicioniramo i na svetsku mapu, i onda će razne 5G mreže iz sveta uvoziti neke aplikacije kreirane u Srbiji”, naglasio je Lučić.

Napomenuo je da privreda može da koristi 5G za automatizaciju, robotizaciju i veštačku inteligenciju, dok će građani, ipak, prve koristi 5G mreže osetiti kroz brže surfovanje na internetu.

A sve ostalo zavisiće od njih samih, dodao je Lučić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com