Privrednici za RTV: Kriza može biti nova šansa – ne treba da je se plašimo

“Otvorili smo jednu od najmodernijih fabrika. Ja mislim da blago jedne zemlje stoji u pameti. Ako znamo da je upotrebimo više od sirovine onda ćemo mi biti uspešni i bogati”, rekao je Ćoringa.

Dragoljub Zbiljić predsednik Nadzornog odbora Energotehnike Južna Bačka kaže da je u kriznim situacijama najvažnije da imate jak karakter i smirite nervozu.

signali5

“Mi to znamo da radimo i u kompaniji i na tržištu  i država to radi na odličan način tako da se za sada jako dobro borimo” ističe Zbiljić pojašnjajući da je kriza počela još 2007. od kada je recesija u Americi što se preliva i na druga tržišta plus pandemija i rat u Ukrajini. Ne postoji zemlja spremnija za krizne situacije od naše. U svakoj kompaniji postoji krizni menadžment. Inače kompanija Energotehnika Južna Bačka je jedan od pionira u primeni dualnog obrazovanja koje se kod njih sprovodi još od 2014.godine. Na početku je to bilo sa elktrotehničkom školom, a zatim i sa Elektrotehničkim fakultetom”, naglasio je Zbiljić.

Branislav Mamić sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine kaže da svi parametri govore da još uvek idemo napred.

U komori je registrovano 98 odsto mikro i malih preduzeća koji su suštinski naša velika budućnost, naveo je on.

“Uzevši u obzir turizam neki parametri govore da će ova 2022. biti bolja od  rekodne 2019. godine. Pokrenuli smo neke segmente privrede koji su jako važni kao što su osnaživanje malih porodičnih firmi koje će ponuditi odličan proizvod kroz gastronomiju, smeštaj. Vino je u Srbiji postalo brend”, istakao je Mamić. 

Toplica Spasojević, predsednik ITM sistema kaže da i da je profesor Štiglic, laureat za Nobelovu nagradu za ekonomiju, rekao “Krize pogađaju sve. Velike zemlje će osetiti jaku krizu, a male još više”.

Mi moramo da se spremimo za krizu ali sigurno da imamo prednosti, počev od menadžmenta jer mi smo prošli sve i svašta i možemo da se prilagodimo, navodi Spasojević.

“Mala i srednja preduzeća su otpornija na krizu ali moramo da sačuvamo i velika preduzeća, a u krizi posebno moramo da sačuvamo državna javna preduzuća koja moraju da investiraju kada nema priliva stranih investicija. Mi smo prošle godine sa 3,9 milijardi bili najjači u regionu po prilivu stranih investicija, ove godine se držimo na 3 milijarde a sledeće očekujem blagi pad, onda možemo da uskočimo na domaći kapital na javna preduzeća koja će da investiraju”, kazao je Spasojević.

Napravli smo ogroman uspeh u IT sektoru od 2,2 milijarde što je pre 5 odnosno 6 godina bilo 10 puta manje, dodao je predsednik ITM sistema.

U prvom naletu još u martu mesecu u Srbiju je došlo preko 400 firmi iz Rusije koje su radile globalno za ceo svet. Otvoreni Balkan, dolazak Rusa i Ukrajinaca je dobro, smatra Spasojević, jer kako navodi “Doneće nam nove tehnologije, novo znanje i radnu snagu”.

Celu emisiju “Signali” možete pogledati ovde.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com