Probali smo Xiaomi ruter: Pouzdana pokrivenost u kompaktnom pakovanju

Xiaomi je možda poznat po tabletima, telefonima i električnim trotinetima, ali postoji još jedan segment gde rade odličan posao – ruteri. Upravo jedan takav, bežični Wi-Fi 6 sa oznakom Xiaomi Mi Router AX1800 smo isprobali na Blic testu.

Mi Ruter AX1800

Foto: Ringier

Mi Ruter AX1800

Ovaj kompaktni ruter, u malom paketu ima sve – troši manje energije, generiše 20% manje toplote i stabilniji je u dugotrajnoj upotrebi od čipova od 28 nm koji se inače koriste. U pogledu dizajna, on je klasični kućni ruter sa četiri spoljne antene. AX1800 ruter pruža Wi-Fi brzinu do 1201 Mbps na opsegu 5 GHz i 574Mbps na 2,4 GHz a upravo antene sa pojačavanjem od 5 dBI raspoređuju WiFi signale u istoj jačini u svakom delu kuće ili stana koji pokriva. Uz to, podržava LDPC algoritme za korekciju grešaka da bi se značajno poboljšale mogućnosti zaštite od smetnji i pokrivenost signala za prenos podataka.

Mi Ruter AX1800

Foto: Ringier

Mi Ruter AX1800

Ove brojke odvajaju Xiaomi Mi Router AX1800 od sličnih modela koji dolaze po puno većoj ceni, tako da je Xiaomi u ovom segmentu opravdao ono njihovo čuveno “odnos cena i kvaliteta”.

Kada su dimenzije u pitanju, ruter je napravljen od kvalitetne plastike i kompaktnih je dimenzija 247 x 141 x 180 mm pa se može postaviti gde god je zgodno, neće zauzeti previše mesta.

Postavlja se vrlo jednostavno. Može da se pokrene preko računara kroz klasičan brauzer ili preko tableta i mobilnog telefona preko Mi Wi-Fi aplikacije. Potrebni su samo detalji oko internet konekcije i vaši klasični Wi-Fi detalji sa imenom i lozinkom koju želite da koristite za vašu mrežu.

Mi Ruter AX1800

Foto: Ringier

Mi Ruter AX1800

Postoji i dodatak jer može da se napravi Mesh mreža povezivanjem sa drugim Mi WiFi 6 ruterom za pokrivanje celog doma. Za umrežavanje se može koristiti WiFi od 5 GHz ili mrežni kabl; maksimalna teoretska brzina prenosa je 1201 Mbps, a više rutera se može povezati u formiranju zvezda ili lanaca ili kao mešovita žičana/bežična mreža. Ako postoje promene na uređajima za usmeravanje u mreži, možete ručno ponovo da se povežete kako biste osigurali stabilnu konekciju. Podržava do četiri mreže rutera.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com