PROGNOZA SNABDEVANJA STRUJOM Pariz uveo novu funkciju da ubedi građane da smanje potrošnju

Najavila je da će građanima prikazivati dnevne prognoze za snabdevanje električnom energijom, kao i daljinsko isključenje tople vode, prenosi hrportfolio.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Francuski plan uključuje mere koje su uvele i druge zemlje, kao što su uštede na javnoj rasveti, grejanje na nižim temperaturama i smanjena potrošnja tople vode u državnim institucijama.

Međutim, Pariz je uveo i novu funkciju da ubedi građane da smanje potrošnju – prognozu snabdevanja strujom.

Svakog dana, nakon vremenske prognoze i između televizijskih prenosa, građani bi trebalo da dobijaju informacije o opterećenju električne mreže, praćene zelenim, žutim i crvenim simbolima koji će pokazivati koliko je struje dostupno, piše u četvrtak dnevnik Le Parisien.

Zeleni simbol će označavati da je potrošnja električne energije u ravnoteži, a žuti simbol će označavati pritisak na snabdevanje.

Crveni će upozoravati na mogući prekid u snabdevanju i poručiti građanima da smanje potrošnju u periodu od 8 do 12 časova i od 18 do 20 časova da, na primer, koriste veš mašinu i rernu u drugo doba dana.

Mere štednje ne podrazumevaju gašenje televizije, a u Vladi se nadaju da će prognoze dopreti do 80 odsto građana.

Javost je bila iznenađena mogućom direktnom intervencijom u potrošnji tople vode.

RTE ima mogućnost daljinskog isključivanja tople vode između 12 i 14 časova, što bi moglo da pogodi oko 4,3 miliona domaćinstava.

Potrošnja tople vode ograničavaće se mrežnim strujomerom “Linki”.

Pariz se sprema za nestašicu struje budući da je više od polovine od ukupno 56 nuklearnih elektrana izvan pogona zbog održavanja. Francuska značajan deo struje proizvodi upravo u nuklearnim elektranama.

Za sada se ne zna da li će elektrane ponovo proraditi do zime, kako je vlada zahtevala.

(Izvor: Hrportfolio)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com