Putin izgubio energetski rat? Jedan neverovatan podatak šokirao ruske eksperte

Ruski predsednik Vladimir Putin juče se jako trudio da objasni zbog čega je naredio napad na Ukrajinu.

Izvor: Jutarnji list

Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY

Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY

Razlog je najverovatnije povezan ne samo s vojnim neuspesima nego i spoznajama ruskih eksperata kako postaje očigledno da su izgubili energetski rat, piše Jutarnji list.

Uz kulminaciju oružanog sukoba i drastično smanjenje ruskih isporuka gasa Evropi, ruske vlasti ostale su šokirane kad su shvatile da je u jednom trenutku cena evropskog gasa bila negativna zahvaljujući izrazito visokoj ponudi.

Zvuči pomalo neverovatno, ali dobavljači gasa početkom ove nedelje na sat vremena bili su spremni da plate oko 16 evra/MWh svakom ko želi da povuče gas.

Nakon što je u avgustu cena gasa u Evropi dostigla više od 300 evra/MWh, pad na negativnu cenu od minus 16 evra/MWh neverovatan je obrt, iako je to plaćanje kupcima za kupovinu gasa potrajalo samo sat vremena.

Takvi trgovinski odnosi vrlo su neobični te se pokazalo kako su bili u pravu oni koji su tvrdili da će flota brodova s tečnim gasom koji čekaju na iskrcaj pred evropskim LNG terminalima morati (barem privremeno) drastično da sruši cene.

Iako, naravno, još nije došlo do tako drastičnog pada cene gasa za kupovine po fjučers ugovorima u budućnosti, sve je jasnije kako će ruski energetski poraz dugoročno biti puno dramatičniji od simboličnog pada cene gasa zabeleženog u nedelji iza nas, piše portal.

Međunarodna agencija za energiju (IEA – International Energy Agency) objavila je specijalni izveštaj na 524 stranice u kojem je razradila tri različita energetska scenarija za naredne decenije, a ni u jednom od tih scenarija ukupni izvoz fosilni goriva iz Rusije više se nikada neće vratiti na nivo iz 2021.

IEA procenjuje da će se prihodi Rusije od izvoza ključnih energenata prepoloviti do 2030. godine – s lanjskih 75 milijardi dolara na 30 milijardi. Tu pad neće stati. Kako će se Evropa sve više okretati obnovljivim izvorima te fosilnim gorivima sa Bliskog istoka i iz SAD, nestaće dominacija Rusije u svetskoj trgovini energentima, prognozira hrvatski medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com