PUTINOV ODGOVOR ZAPADU KOJI SE DUGO ČEKAO Potpisan dekret koji zabranjuje isporuku nafte, na snazi od 1. februara

Predsednik Rusije Putin potpisao je juče dekret kojim se zabranjuju isporuke ruske nafte državama koje se uvele ograničenje cene za naftu i naftne derivate.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Vladimir Putin

Foto: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo / Tanjug/AP

Vladimir Putin

Dekret stupa na snagu od 1. februara do 1. jula naredne godine

Blic preporučuje

U dokumentu, koji je objavljen na portalu pravnih informacija, navodi se da se zabranjuju isporuke ruske nafte ako je u ugovorima direktno ili indirektno precizirano ograničenje cene.

Zabrana isporuke nafte stupa na snagu 1. februara 2023. i važi do 1. jula naredne godine, a datum zabrane isporuke naftnih derivata odrediće ruska vlada, najavljuje se u dokumentu.

Kako se navodi, Putin može da daje posebnu dozvolu za isporuke nafte i naftnih derivata bez obzira na ograničenje cene, ističe se u uredbi.

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo / Tanjug/AP

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorile EU, G7 i Australija stupilo je na snagu 5. decembra, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cene ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih firmi i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje ispod cene od 60 dolara po barelu.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com