Rad na daljinu bi mogao biti razlog ZAŠTO NEĆETE IMATI POSAO za 10 godina

Zaposleni koji su se radovali mogućnosti da rade s bilo kojeg mesta trebalo bi da razmotre obrnutu situaciju: Radnik negde drugde verovatno može raditi svoj posao – jeftinije. To bi ih to dugoročno moglo koštati posla.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“Činjenica da se mnogi poslovi koji se mogu obavljati od kuće mogu obavljati i sa bilo kojeg mesta širom sveta često nedostaje u diskusiji o radu na daljinu”, kaže Anna Stansbury, docentica studija rada i organizacije na MIT Sloan School of Business, koja predaje kurs o budućnosti rada.

Blic preporučuje

Kompanije još nisu internacionalno angažovale mnoge poslove koji zahtevaju visoko obrazovanje, kaže Stansbury za Fortune, dodajući da su mnogi poslovi tipa pozivnih centara ili poslovi koji se prvi put obavljaju na daljinu, poput dizajna softvera ili back-end inženjeringa, već prebačeni preko granice, prenosi Investitor.me.

Ali ako se visoko plaćeni poslovi “belih kragni” mogu obavljati na daljinu, njihovo prenošenje u jeftinije oblasti moglo bi “prilično jasno” ponuditi ogromne uštede kompanijama. Potencijal za promenu „bio bi seizmičan kada bi se svi ovi dobro plaćeni poslovi odednom preneli u manje bogate zemlje sa jeftinijom radnom snagom“, dodaje ona.

„Ako su ljudi koji su koristili kod za Google i Facebook mogli da žive gde god u SAD žele i rade godinu i po dana, a da nikada nijesu otišli u kancelariju, čini se vrlo, vrlo verovatno da će mnoge kompanije preispitati dugoročno eksternaliziranje onih poslova koji se ranije nisu ‘izvozili’”, dodaje Stansbury.

Foto: shutterstock

“Plašite se, veoma se plašite”

Stansbury nije jedina osoba koja zvoni na uzbunu kada je rad na daljinu u pitanju.

Stručnjaci kažu da je prenošenje poslova na daljinu stvarna mogućnost, ona koja bi mogla popuniti prazninu na skučenom tržištu rada, ali i ona koja ne bi mogla biti dobra za radnike tokom recesije.

Stansbury citira istraživanje Richarda Baldwina, profesora ekonomije na Graduate Institute u Ženevi.

“Ako možete da radite svoj posao od kuće, plašite se. Budite veoma uplašeni”, rekao je Boldvin u novembru . “Zato što je neko u Indiji ili bilo gde drugde spreman to učiniti za mnogo manje novca.”

Taj strah je dobro dokumentovan više od jedne decenije, prema dokumentu Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja (NBER) iz oktobra 2021. koji su napisali Baldwin i njegov istraživački partner Jonathan Dingel. U radu pod naslovom “Telemigracija i razvoj: O mogućnostima rada na daljinu” oni kategorizuju poslove u jednu od četiri grupe: visoko sposobne za offshore, offshore, koje je teško za offshore i ne-offshore (off shore – izvoz).

Sletanje u kategoriju „izuzetno pristupačne“ zahtijeva „ne“ odgovore na samo dva pitanja: „Da li osoba u ovom zanimanju mora biti fizički blizu određene lokacije za rad u SAD-u?“ i, ako ne, „Moraju li biti fizički blizu radne jedinice?“

Na radnom mestu nakon Covida, zadatke koji se mogu obavljati na daljinu neizbežno će obavljati “telemigranti”, a ne domaći radnici, predviđaju Baldwin i Dingel.

Naravno, ovakvu promenu je lakše reći nego učiniti „Društveni i kulturni konteksti u različitim zemljama čini manje verovatno da će stručnjak za odnose s javnošću ili inženjer prodaje u Hanoju biti savršena zamena za onoga koji se nalazi u Sijetlu“, dodaju oni.

Prema analizi podataka Ministarstva rada o radu na daljinu tokom pandemije, koju je uradio Washington Posta, „što je posao više plaćen, to ga je lakše raditi na daljinu“, a najviše plaćene industrije – poput softvera i internet izdavaštva – imaju najudaljenije radnici. Najslabije plaćeni poslovi, u sektorima kao što su maloprodaja i usluživanje hrane, takođe su najmanje verovatne da će se raditi na daljinu.

Drugim rečima, radnici onih profesija koji su uživali u prilici da rade s bilo kojeg mesta možda će morati da se pripreme za mogućnost “da njihova sreća nestane”.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com