Rast BDP u 2022. oko tri odsto, pregovori sa Svetskom bankom za 505 miliona dolara

BEOGRAD –

Privredni rast Srbije će ove godine, prema izveštaju Svetske banke za našu zemlju, iznositi oko tri odsto, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja, uz napomenu da postoji nekoliko rizika koji mogu uticati na tu prognozu.

Kako je rečeno, u toku su pregovori te institucije sa Vladom Srbije o tri kredita u ukupnom iznosu od 505 miliona dolara, od kojih će prvi od 400 miliona biti namenjen direktnoj podršci budžetu Srbije.

ekonomija, profit, berza, analiza, rast, trgovina, trgovanje, kapital, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, novac, dug, dugovanje, finansije, oporezivanje, euro, dolar, pixabay

Prema rečima stručnjaka Svetske banke Lazara Šestovića, prvi rizik je inflacija jer se ne zna šta će biti sa cenama energenata i hrana, a ključni inputi za poljoprivredu i industriju bi mogli stopu inflacije da povećaju.

Šestović očekuje da će inflacija u Srbija, koja je sada na nivou od 14 odsto, u narednom periodu početi da opada, jer se procenjuje da su cene energenata i hrane dostigle vrhunac i da bi trebalo da idu na dole.

“Drugi rizik je fiskalni deficit, koji bi mogao da se poveća. Za sada, stvari dobro idu, ali ako bude neophodna veća državna pomoć preduzećima iz sektora energetike, to će povećati deficit”, rekao je Šestović.

Dodao je da će nakon nekoliko godina niskog deficita tekućeg računa države on biti povećan na oko 10 odsto BDP-a, a mogao bi i dalje da raste zbog uvoza energenata, mogućeg pada izvoza ili povećanja kamata na kredite usled rasta kamatnih stopa.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com