Rast dolara zastao, evro se oporavlja od noćašnjeg nokauta

Dolar se povukao jutros sa maksimuma zabeleženog tokom noćašnjeg trgovanja, na kojem je evro pretrpeo velike gubitke spustivši se na najniži nivo u skoro dve nedelje. Jedinstvena valuta evrozone se na jutrošnjem otvaranju tržišta oporavila za 0,29 posto i trguje se za 0,9778 dolara, izveštava Rojters.

dolar, novcanica, novac

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, pao je za 0,37 odsto na 112,55 poena, nakon što je noćas dostigao skoro dvonedeljni maksimum od 113,15 poena. Bez obzira na to, indeks dolara je na putu da ostvari nedeljni dobitak od blizu 2,0 procenta – najveći od septembra.

Glavni dobitnik na valutnim berzama je danas kineski juan, koji je snažno skočio usled spekulacija da će Kina ublažiti svoje stroge mere protiv kovida.

Juan je uzleteo na jednonedeljni maksimum od 7,2441 juana za dolar, a prema poslednjim raspoloživim podacima trenutno se trguje po kursu od 7,2621.

Kineska tržišta su dobila veliki podsticaj nakon izveštaja “Blumberg Njuza” da su preliminarne američke revizorske kontrole kineskih kompanija završene pre vremena.

Izveštaj njujorške agencije, koja se pozvala na poverljive izvore upoznate sa procesom inspekcije, nagoveštava da su američke vlasti zadovoljne.

Trgovci, s druge strane, smatraju da je najveći podsticaj skoku juana došao usled spekulacija da bi Kina mogla da ublaži ograničenja protiv kovida, koja su sputavala ekonomsku aktivnost.

Britanska funta je ojačala za 0,52 procenta na 1,1217 dolara, nedovoljno da neutrališe pad od 2,0 posto zabeležen tokom noći koji su izazvali zabrinjavajući izgledi budućeg privrednog rasta Ujedinjenog Kraljevstva i promena tona Banke Engleske (BoE) u pogledu očekivanja daljeg povećanja ključne kamate.

Iako je BoE u četvrtak podigla referentnu stopu najviše od 1989. godine, upozorila je investitore da rizik od najduže britanske recesije poslednjih najmanje 100 godina znači da će troškovi zaduživanja verovatno rasti manje nego što očekuju.

Funta će nedelju okončati s gubitkom od preko 3,0 posto, najvećim od septembarskih tržišnih previranja izazvanih ekonomskim planom koji je uzbunio investitore.

Usled ovonedeljnog novog zaoštravanja kamatne politike Federalnih rezervi (FED) najviše trpi japanski jen, koji je žrtva sve dubljeg jaza između kamatnih stopa kao rezultat labave monetarne politike Banke Japana.

Jen je napredovao danas za 0,25 posto na 147,89 jena za dolar, u iščekivanju potencijalnih daljih intervencija japanskih vlasti na deviznom tržištu.

Ministar finansija Šunići Suzuki je izjavio da su nedavne japanske valutne intervencije bile prikrivene operacije kako bi imale maksimalan efekat na tržištu, pri čemu je vlada potrošila rekordnih 43 milijarde dolara na pružanje podrške jenu prošlog meseca.

Pažnja investitora fokusirana je sada na važne podatke o novootvorenim radnim mestima u SAD koji će biti objavljeni kasnije tokom dana.

Ekonomisti su u anketi Rojtersa procenili da će platni spiskovi u nepoljoprivrednom sektoru SAD pokazati povećanje od 200.000 novozaposlenih u oktobru.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com