Rast industrijske proizvodnje 1,7 posto tokom 11 meseci 2022.

U odnosu na prosek u 2021. godini, industrijska proizvodnja je u novembru bila veća za 6,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

zanat,, privreda,, radnik,, mašine,


Rast proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je u novembru u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 8,0 posto i u rudarstvu za 3,4 procenta, dok je u prerađivačkoj industriji registrovan pad od 1,4 odsto.

Prema statističkim pokazateljima, rast proizvodnje u odnosu na novembar 2021. godine, ostvaren je u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 9,1 posto, proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju takođe za 9,1 procenat, i proizvodnji energije za 5,4 procenta.

Nasuprot tome, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je opala za 0,9 odsto međugodišnje, a intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,0 procenata.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u novembru bila za 0,4 odsto veća nego u oktobrui, dok je prerađivačka ostvarila rast od 0,8 procenata.

U odnosu na prosek u 2021. godini, industrijska proizvodnja je u novembru ukupno ostvarila rast od 1,0 posto, a prerađivačka je opala za 0,6 odsto, prema desezoniranim podacima.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com