Рекордна имиграција у Британију, Лондон депортује албанске криминалце

Један од пет приоритета британског премијера Ришија Сунака јесте “заустављање бродова”, који довозе илегалне усељенике преко Ламанша.

Влада у Лондону зато посеже за све неуобичајенијим идејама.

Рекордна имиграција током 2022. представља скок од чак 24 одсто у односу на претходну годину.

Стварни број је још драматичнији, јер се заправо у Британију уселило милион и две стотине хиљада људи, а из ње иселило нешто преко пола милиона.

“Није ксенофобија рећи да је масовно и убрзано досељавање неодрживо за стамбену политику, јавне службе и односе међу заједницама, нити је предрасуда признати да имамо превише азиланата, којима не можемо да пружимо смештај”, рекла је на недавном скупу чланова Конзервативне странке британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман.

Против министарке Браверман протестују и противници и поборници усељавања.

Куда са мигрантима

Њена идеја да се илегални имигранти пошаљу у земље попут Руанде где је смештај далеко јефтинији тек чека судски епилог.

У међувремену око 170.000 легалних азиланата из Украјине, Хонгконга, Сирије и однедавно Судана, су све чешће смештени на баржама надомак британске обале.

Хуманитарне организације су констерниране. Опозиција се подсмева владиној политици.

“Откако смо напустили Европску унију и заједничко тржиште, влада има прагматичан приступ према имиграцији“, одговара британски министар финансија Џереми Хант.

Лавовски део усељеника – њих око 360.000 чине страни студенти са породицама и четврт милиона људи са радним дозволама.

Здружена европска акција и билатерални споразуми

На недавном самиту Савета Европе у Рејкјавику, британски премијер Сунак затражио је здружену акцију на заустављању илегалне имиграције.

“Морална подлога за акцију је недвосмислена. Не можемо да стојимо по страни и дозволимо да криминалне банде извлаче профит из људске несреће. Илегална миграција експлоатише најрањивије, јер потискује оне, који имају стваран основ да траже азил. Она доприноси напетостима и неповерењу грађана не само према безбедности домаћих граница, већ и према међународном систему“, поручио је из Рејкјавика Риши Сунак.

Лондон посеже и за билатералним споразумима. Недавно је постигао договор са Паризом о брижљивијем патролирању Ламанша.

У децембру се договорио са Тираном о сарадњи.

Споразум је реакција на податак да су у прошлој години трећину од 40.000 имиграната, пристиглих у малим бродовима чинили грађани Албаније, коју Британија сматра безбедном земљом.

Депортације албанских криминалаца

Део британско-албанског споразума подразумева помоћ за модернизацију затвора у Албанији.

Заузврат, Лондон депортује Албанце, који служе затворске казне у Британији.

Таквих је око 1.600 људи.

Онима, који пристану на депортацију, скида се година дана казне, и даје 1.500 фунти за трошкове повратка.

На недавно одржаном Економском форуму у Делфима албански премијер Еди Рама осврнуо се на ту тему.

“Јадни Британци су у тако лошем положају да морају да прогоне Албанце како би показали да и даље имају мишиће. Но, нема проблема. Гајимо изузетно поштовање према Британији, према ономе што она представља – њеној историји и култури. Зато ћемо да будемо стрпљиви, док они не превазиђу тренутну ситуацију”, рекао је премијер Рама.

Према истраживању Би-БиСи-ја, већина депортованих Албанаца намерава да се илегално врати у Британију упркос претњи да ће у том случају одслужити пуну казну затвора.

Исти извор тврди да се из области Кукеша на северу Албаније иселило преко 60 одсто младих.

Популарни британски радио Ел-Би-Си најављује да ће се у најновијој депортацији наћи и Кочи Селамај, који је пре две године згрозио Британце свирепим убиством младе учитељице Сабине Несе у јужном Лондону.

Није јасно да ли му је опроштена тридесетшестогодишња затворска казна.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com