Rekordna inflacija u Francuskoj: Posledice će se tek osetiti

Francuska privreda je ostvarila slab rast u trećem tromesečju usled stagniranja potrošnje domaćinstava, dok je inflacija snažno skočila u oktobru.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Bruto domaći proizvod Francuske je porastao u periodu jul-septembar za 0,2 odsto, što se poklapa s tržišnim očekivanjima, pokazali su današnji preliminarni podaci državne statističke agencije INSEE, prenosi Rojters.

Istovremeno, potrošačke cene su u oktobru porasle za 1,3 posto na mesečnom nivou, prema harmonizovanom indeksu Evropske unije, podstaknuta rastom cena naftnih derivata i hrane.

Međugodišnja stopa inflacije u drugoj najvećoj ekonomiji Evrozone iznosila je u oktobru 7,1 procenat u odnosu na 6,2 odsto mesec dana ranije, saopštio je INSEE, čime je nadmašila prethodni rekord od 6,8 posto zabeležen u julu.

Oktobarski uzlet inflacije usledio je posle dva uzastopna meseca usporavanja rasta potrošačkih cena. Francuska je prošla bolje od svojih suseda u pogledu inflacije, mada neki ekonomisti upozoravaju da će se posledice njene velike potrošnje na opštu podršku domaćinstvima osetiti kasnije.

Francuski staristički podaci dolaze dan nakon što je Evropska centralna banka ponovo podigla svoje kamatne stope, strahujući da ubrzani rast potrošačkih cena postaje ukorenjen. ECB je podigla kamatu na depozite banaka položene kod nje za 75 baznih poena na 1,5 odsto, na najviši nivo od 2009.

INSEE je početkom ovog meseca prognozirao da će rast u poslednja tri meseca 2022. stagnirati.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u jednom novinskom intervjuu upozorio u oktobru kreatore politike na „urušavanje potražnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com