REŠENJA U SKLADU SA ZAKONOM IZ MAJA 2021. A FRILENSERI NEGODUJU Sada traže novi sastanak sa ministarstvom i Poreskom upravom

Poreska uprava je za decembar pripremila 8.000 privremenih poreskih rešenja za fizička lica koja su ostvarivala prihod iz inostranstva u 2017. godini, saopštilo je danas Udruženje radnika na internetu i zatražila tim povodom sastanak sa nadležnima.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Rok za žalbe je, kako je navelo udruženje, samo 15 dana, a naplata potraživanja počinje od februara.

Blic preporučuje

– Uskoro očekujemo i rešenja za preostale godine, navode iz Udruženja radnika na internetu. Iako su ova rešenja u skladu sa zakonom koji je donesen 21. aprila 2021. godine, situacija se znatno promenila od tada.

Foto: shutterstock

– Radnike na internetu ponovo očekuje agonija dok iščekuju da li će dobiti poreska rešenja za naredne godine, a povrh svega toga, država nije do kraja utvrdila sve detalje za dva modela samooporezivanja koji nas čekaju od 2023. godine, kažu u Udruženju radnika na internetu.

Tvrde i da je mnogo njihovih kolega u međuvremenu izgubilo posao ili rade smanjenim obimom usled krize.

Takođe, dodaju da u z to, novi zakon koji tek treba da stupi na snagu, podrazumeva izdvajanja od 15 do 30 odsto za većinu frilens zajednice.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Kada se na to doda naplata unazad, ukupno poresko opterećenje iznosi i do 50 odsto budućih prihoda, tvrde frilenseri.

Zbog toga traže sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom i poručuju da su radnici na internetu spremni da izmiruju svoje obaveze, ali da one moraju biti u skladu s pravima i realnim mogućnostima.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com