Restorani zbog cene struje izbacuju jela iz menija

Tekst objavljen: 19.10.2022 14:55        

Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji ukidaju neka jela iz svoje ponude

Restorani zbog cene struje izbacuju jela iz menija

Naime, sve je više ugostitelja koji uklanjanjem pojedinih jela iz jelovnika pokušavaju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni.

Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu Bečku šniclu.

Porodični restoran „Rigler” iz mesta Bruk an der Mur objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cene, prenosi javni servis ORF.

Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se ne želi štedeti na kvalitetu.

„Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu”, dodao je on.

Rigler ističe da meni, u koji je uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9, 10 evra, javlja Tanjug.

Ukazao je da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži Bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.

U Beču poznati restoran Kolarik, zbog rastućih cena, ovog meseca iz menija je izbrisao tradicionalno jelo – pečenu gusku.

Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje”, objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru Paul Kolarik.

Portparol sektora ugostiteljstva u Privrednoj komori pokrajine Štajerske Klaus Fridel kaže da su cene ulja i masti ove godine utrostručene.

Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih pregovora o platama, krajem decemba će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com