RGZ: Notari žele da eliminišu Zavod u upisu nepokretnosti

RGZ je saopštio da bi bez kontrole koju on sprovodi u slučaju direktnih upisa u državnu bazu, građani morali da zaštitu svojih prava traže pred sudovima.

republicki, geodetski, zavod, rgz

To bi, ističu, dovelo do zagušenja rada sudova i povećanja troškova za građane i državu.

Iz RGZ navode da je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić na jučerašnjoj konferenciji za novinare zapravo javno obelodanio razloge višegodišnjih pritisaka na Zavod.

Nakon izjave da “komora javnih beležnika predlaže da oni upise vrše direktno u državnu bazu podataka” i da je to “jedino rešenje” da se RGZ rastereti i poveća pravna sigurnost građana, postaje jasno da su svi štrajkovi, kontrole, anonimne krivične prijava protiv RGZ-a i njegovog direktora u prethodnih nekoliko godina, bili deo sinhronizovane kampanje protiv sistema katastra nepokretnosti, navodi se u saopštenju RGZ.

Cilj svih tih aktivnosti, ističu iz Zavoda, bio je da se eliminiše RGZ kao državni kontrolni mehanizam u postupku upisa nepokretnosti u državnu bazu.

Tako bi se, ocenjuju u RGZ, javni beležnici otrgli jedine stvarne kontrole od strane izvršne vlasti što bi neminovno vodilo urušavanju pravne sigurnosti za građane, na koju se pozivaju.

Država kroz načelo pouzdanja garantuje za upis u registar jedino ukoliko je u stanju da vrši kontrolu nad upisom što trenutno u ime države sprovodi RGZ, navode iz Zavoda.

Dodaju da je besmislena tvrdnja javnih beležnika da će se rešenjima koji oni predlažu rasteretiti rad RGZ i pojašnjavaju da je sistem upisa u kome Zavod sprovodi postupak upisa garantovan međunarodnim ugovorima koje je ratifikovala Narodna skupština, zakonima koje je ona donela i strategijama organa UN-a koje se bave ovom temom.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com