RGZ: Uskoro novi Zakon – masovna digitalna legalizacija

On je istakao da je u proteklom periodu dosta toga urađeno na unapređenju celog sistema Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

“Digitalizacijom postupaka upisa u katastar omogućena je komunikacija između različitih državnih organa, što je građane lišilo odlaska na nekoliko šaltera a postupak upisa skratilo na pet dana”, kazao je Drašković i dodao da su reforme još u toku i da je NALED saveznik u tome.

borko, drašković, direktor, republičkog, geodetskog, zavoda

Sprovođenje masovne legalizacije istaknuto je imajući u vidu da je na satelitskom snimku RGZ evidentirano više od 2,5 miliona nelegalnih objekata.

Gradovi i opštine zbog ograničenih resursa uspevaju da u proseku reše više od 20 predmeta mesečno dok na svakog službenika dođe po više od 1.100 zahteva.

Tim tempom ozakonjenje bi bilo okončano tek za nekoliko decenija iako je rok za završetak naredna godina.

Izostanak legalizacije onemogućava građane da u punoj meri koriste svoju imovinu, lakše je prometuju, založe za kredit i drugo.

Digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata, uvođenje sistema eProstor za izradu prostornih i urbanističkih planova i pojednostavljenje procedure postavljanja baznih stanica mobilne telefonije, prioriteti koje će Savez za imovinu i investicije NALED nominovati Vladi Srbije za rešavanje u naredne dve godine.

Kako je danas saopštio NALED, među prioritetima koje su članovi Saveza izabrali jesu i ukidanje konverzije uz naknadu koja je zarobila 5.000 hektara građevinskog zemljišta, bolji poreski tretman samostalnih proizvođača zelene energije tzv. prozjumera, kao i rešavanje sporova nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile, nastalih usled nejasnog tumačenja Zakona o zadrugama.

Fokus Saveza je time stavljen na brže otklanjanje prepreka koje otežavaju ili onemogućavaju ulaganja u Srbiji.

“Nastavićemo da radimo na inicijativama koje će učiniti da Srbija bude najbolje mesto za investiranje, a za to je neophodno pre svega dodatno definisanje imovinsko pravnih odnosa. Istakao bih i važnost rešavanja goruće teme energetske tranzicije, za šta je potrebno formiranje podsticajnog sistema za zelene izvore energije”, rekao je novi predsednik Saveza za imovinu i investicije Andrija Vuković iz MK Group.

Među ključnim rezultatima Saveza istaknut je doprinos uspostavljanju dva važna elektronska sistema – eAukcija u okviru koje je u 2021. godine organizovano skoro 14.500 licitacija za prodaju imovine u postupcima izvršenja i uvedena transparentnost u tu proceduru, kao i eŠalter kroz koji je za skoro četiri godine podneto više od 1,5 miliona zahteva za upis u katastar dok je prosečno vreme rešavanja predmeta 5,26 dana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com