Rojters: BiH možda OBUSTAVI IZVOZ električne energije

Bosna i Hercegovina možda će biti prinuđena da obustavi izvoz električne energije zbog velike potrošnje u zemlji, piše Rojters.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Agencija navodi da je galopirajući rast cena gasa, drva za potpalu i peleta naterao mnoge građane Bosne i Hercegovine da se okrenu struji kao glavnom izvoru energije u hladnijim mesecima, što vrši dodatni pritisak na elektrane.

Cenu električne energije u BiH subvencioniše država i ona je na nivou jedne desetine tržišne cene, dok su cene gasa porasle za 100 posto u odnosu na prošlu zimu, navodi Rojters.

Domaćinstva se zbog toga češće greju na struju, ali takvo ponašanje može da ugrozi ceo sistem snabdevanja elektičnom energijom i dovede do kolapsa, upozorava Amed Ergić, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

“BiH izvozi oko 25 odsto svoje električne energije, a dve trećine izvoza idu u susedne zemlje, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Na te zemlje bi svakako uticala odluka o zabrani izvoza struje iz BiH”, dodaje Ergić.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com