Rusija i Iran se udružuju: Već je počelo

Rusija i Iran spremaju da zaključe veliki energetski sporazum.

Izvor: B92.net

Foto: Bilal Kocabas / Shutterstock.com

Foto: Bilal Kocabas / Shutterstock.com

Iran očekuje da u decembru potpiše sporazum vredan 40 milijardi dolara sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom, rekao je ove nedelje zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Mahdi Safari, prenosi Raša tudej (RT).

“Zaključili smo posao od 6,5 milijardi dolara sa Gaspromom. Nadamo se da će preostali sporazumi u ukupnoj vrednosti od 40 milijardi dolara biti potpisani sledećeg meseca”, rekao je Safari novinskoj agenciji ISNA, dodajući da su pregovori u toku.

Nacionalna iranska naftna kompanija i Gasprom dogovorili su se u julu da sarađuju u razvoju dva nalazišta gasa i šest naftnih polja u Iranu. Dokument uključuje i razmenu prirodnog gasa i naftnih derivata, realizaciju LNG projekata i izgradnju gasovoda.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je početkom oktobra najavio da bi Moskva i Teheran mogli da se dogovore o razmeni 5 miliona tona nafte i 10 milijardi kubnih metara gasa, koja će biti završena do kraja godine.

Novak je u utorak rekao da su Rusija i Iran već započeli razmenu energetskih resursa, posebno naftnih derivata, i dogovorili se da prošire spisak robe kojima se trguje. On je takođe primetio da će se “iznos ruskih investicija u iranska naftna polja povećati“.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada Rusija i Iran brzo proširuju svoje energetske i trgovinske veze usred sankcija Zapada uvedenih obema zemljama. Sistem razmene pomaže zemljama da izbegnu probleme koje predstavlja zapadni finansijski sistem. Oni takođe uživaju u direktnim trgovinskim vezama preko Kaspijskog mora.

Iranski ministar nafte Džavad Ovdži rekao je na bilateralnom forumu da javni i privatni sektor u obe zemlje nastoje da “neutrališu sankcije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com