Rusija počinje skladištenje bojevih glava u Belorusiji; SAD sprema novu vojnu pomoć za Ukrajinu

petak, 26.05.2023,  06:00 -> 06:09

Izvor: RTS

Rat u Ukrajini – 457. dan. Rusija je potpisala sporazum sa Belorusijom o skladištenju bojevih glava u specijalnom postrojenju koje bi trebalo da bude završeno za nešto više od mesec dana. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je raspoređivanje tog oružja već počelo.

Protvvazdušna odbrana oborila je sve vazdušne ciljeve iznad Kijeva tokom ruskog raketnog napada, saopštila je gradska vojna uprava, prenosi Unian.

Prema tim navodima, ovo je trinaesti vazdušni napad na Kijev od početka maja. 

Krstareće rakete tipa Һ-101/555 lansirane su sa strateškiһ bombardera Tu-95MS iz regiona Kaspijskog mora u prestonici.

(Unian)

Ruska paravojna formacija “Vagner” počela je sa povlačenjem svojih snaga iz ukrajinskog grada Bahmuta i svoje pozicije prepušta ruskoj vojsci, rekao je Jevgenij Prigožin, osnivač te grupe. Te navode je potvrdio i Kijev.

Evropska Unija pozvala je da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini.

“EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta  bezuslovnim povlačenjem sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine u okviru njeniһ međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju EU.

Sjedinjene Američke Države planiraju da obezbede novu vojnu pomoć za Ukrajinu u vrednosti do 300 miliona dolara, koja će se sastojati uglavnom od municije, preneo je Rojters, pozivajući se na dva zvanična izvora.

Očekuje se da paket sadrži više vođenih raketa za višestruko lansiranje za HIMARS lansere i municiju za odbranu Ukrajine od Rusije.

Oprema bi bila finansirana korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, u kojem predsednik može da odobri prenos sredstava i usluga bez odobrenja Kongresa kao reakciju na neki hitan slučaj.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com