Русија почиње складиштење бојевих глава у Белорусији; САД спрема нову војну помоћ за Украјину

петак, 26.05.2023,  06:00 -> 06:09

Извор: РТС

Рат у Украјини – 457. дан. Русија је потписала споразум са Белорусијом о складиштењу бојевих глава у специјалном постројењу које би требало да буде завршено за нешто више од месец дана. Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је да је распоређивање тог оружја већ почело.

Протвваздушна одбрана оборила је све ваздушне циљеве изнад Кијева током руског ракетног напада, саопштила је градска војна управа, преноси Униан.

Према тим наводима, ово је тринаести ваздушни напад на Кијев од почетка маја. 

Крстареће ракете типа Һ-101/555 лансиране су са стратешкиһ бомбардера Ту-95МС из региона Каспијског мора у престоници.

(Униан)

Руска паравојна формација “Вагнер” почела је са повлачењем својих снага из украјинског града Бахмута и своје позиције препушта руској војсци, рекао је Јевгениј Пригожин, оснивач те групе. Те наводе је потврдио и Кијев.

Европска Унија позвала је да игра конструктивну улогу у успостављању мира у Украјини.

“ЕУ очекује да Кина, као стална чланица Савета безбедности УН, игра конструктивну улогу и да подсети на неопходност поштовања принципа суверенитета, независности и територијалног интегритета  безусловним повлачењем све снаге и војну опрему са целе територије Украјине у оквиру њениһ међународно признатих граница“, наводи се у саопштењу ЕУ.

Сједињене Америчке Државе планирају да обезбеде нову војну помоћ за Украјину у вредности до 300 милиона долара, која ће се састојати углавном од муниције, пренео је Ројтерс, позивајући се на два званична извора.

Очекује се да пакет садржи више вођених ракета за вишеструко лансирање за ХИМАРС лансере и муницију за одбрану Украјине од Русије.

Опрема би била финансирана коришћењем председничког овлашћења за повлачење средстава, у којем председник може да одобри пренос средстава и услуга без одобрења Kонгреса као реакцију на неки хитан случај.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com