Rusija prvi put pretekla Irak

Rusija se po prvi put pojavila kao najveći snabdevač naftom Indiji, zamenivši Irak.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Shutterstock/AlexKZ

Ilustracija: Shutterstock/AlexKZ

To se desilo jer su rafinerije prošlog meseca kupovale naftu iz Moskve u strahu da bi gornja granica cena od 5. decembra mogla da udari na zalihe i uguši puteve plaćanja, pokazali su podaci dobijeni iz trgovinskih izvora, prenosi Rojters.

Indijski uvoz nafte iz Rusije porastao je peti mesec zaredom, na ukupno 908.000 barela dnevno (bpd) u novembru, što je 4% više u odnosu na oktobar, pokazuju podaci.

G7, Australija i 27 zemalja Evropske unije ograničile su cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, počevši od 5. decembra, u pokušaju Zapada da ograniči sposobnost Moskve da finansira rat u Ukrajini.

Ruska nafta je činila oko 23% ukupnog uvoza Indije od oko 4 miliona barela dnevno u novembru, pokazuju podaci.

Ukupan uvoz Indije u novembru opao je za 11% u odnosu na oktobar zbog nižih kupovina indijske rafinerije Naiara Enerdži koju podržava Rusija, koja je tokom meseca zatvorila svoju rafineriju od 400.000 bpd radi održavanja, pokazuju podaci.

Indija, koja je retko kupovala rusku naftu zbog skupe logistike, postala je drugi najveći naručilac ruske nafte posle Kine, pošto su rafinerije otkupile sirovu naftu po sniženju.

Prošlog meseca indijski uvoz nafte iz Iraka opao je na najniži nivo od septembra 2020, dok je uvoz iz Saudijske Arabije pao na najniži nivo u poslednjih 14 meseci, pokazuju podaci.

Indijske rafinerije koje su prvobitno bile oprezne kada je u pitanju naručivanje ruske nafte za utovar nakon 5. decembra, nastavile su kupovine iz Moskve pošto sankcije dozvoljavaju direktno plaćanje ruske nafte, rekli su izvori.

Tokom perioda od aprila do novembra, prvih osam meseci ove godine, Irak je nastavljao da bude najveći snabdevač naftom Indiji, a sledile su Saudijska Arabija i Rusija, koja je bila spustila UAE na četvrtu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com