Rusija se sprema: Uzvratiće. “Jedno je sigurno…”

Moskva priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cena ruske nafte, a jedno je očigledno – neće priznati tu odluku.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je novinarima rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Sputnjik.

“Odluke se pripremaju, ali, razume se, jedno je jasno – nikakve gornje granice (cena nafte) nećemo priznavati“, rekao je Peskov.

Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje “Velike sedmorke”, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

Peskov je istakao da uvođenje granične cene nafte neće uticati na finansiranje specijalne vojne operacije i da ruska ekonomija ima potencijal da zadovolji sve svoje potrebe.

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol.

“Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu“, rekao je Peskov.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc za evropsko izdanje lista Foreign Affairs izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije.

Prema njegovim rečima, poruka Zapada Moskvi je jasna: “Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogrešio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do “zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima“.

“U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija“, naveo je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com