Rusija u problemu: Oglasio se Putin

U poslednje vreme, cene lekova su porasle i postoji nedostatak jednog broja lekova, uprkos rastu farmaceutske proizvodnje u Rusiji.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/TUMAY BERKIN

EPA-EFE/TUMAY BERKIN

To je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Tokom tri kvartala prošle godine nedostatak je iznosio oko 22 odsto, a 60 odsto našeg tržišta su lekovi domaće proizvodnje. Ipak, nastala je nestašica nekih lekova, a cene su rasle”, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenela su “Izvestija”.

Ranije ovog meseca Roszdravnadzor je priznao da može doći do kašnjenja u isporuci određenih proizvoda apotekama zbog logističkih problema.

Anketa sprovedena među farmaceutima pokazala je da je oko 99 odsto predstavnika apotekarskih ustanova u 2022. godini imalo problema sa nedostatkom lekova.

Najčešća je bila privremena nestašica antibiotika i antipiretika, a nedostatak je uočen i kod lekova za odrasle i tableta i sirupa i supozitorija za decu.

Tako su među lekovima, čiji su privremeni prekidi u snabdevanju najčešće primećeni, bili antibiotici Amoksiklav, Augmentin i Panklav.

Od antipiretika, predstavnici apoteka su ukazali na probleme sa Nurofenomom za decu.

Putin je izjavio i da Rusija ne brani i ne ograničava uvoz lekova.

Mnoge strane kompanije nastavljaju da rade u zemlji, ali je neophodno povećati sopstvena istraživanja, rekao je on, prenele su RIA Novosti.

“Kao što znate, mi ne branimo uvoz, ne ograničavamo ga. Radimo sa proizvođačima koji tradicionalno rade na našem tržištu, stranim proizvođačima. Moram reći da mnogi nastavljaju ovaj posao kao i obično. Ali neki od njih su obustavili istraživanja, kao i mi i naravno, veoma je važno da pojačamo naše napore u ovom pravcu”, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i poručio: “Nadam se da će se to i dalje dešavati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com