Сабор СПЦ: Заседање у атмосфери туге, бесмислене оптужбе о потцењивању жена

субота, 20.05.2023,  15:08 -> 18:59

Извор: Танјуг

Овогодишње заседање Светог архијерејског сабора СПЦ протекло је у атмосфери опште туге и затечености нашег друштва убиствима деце и младих људи у Београду и Младеновцу, саопштила је Информативна служба СПЦ. Тим поводом Сабор упућује изразе саучешћа родитељима пострадале деце и њиховим сродницима и пријатељима, истиче се у саопштењу.

Заседање Светог архијерејског сабора одржано је у Храму Светог Саве у Београду, од 14. до 20. маја.

“Ужаснути ерупцијом зла у простору за који смо сматрали да је најсигурнији, а с друге стране, надахнути примерима мученичког херојства наше деце и њиховог чувара, као и хришћанским достојанством њихових родитеља и наставника, молимо се Богу мира и чистоте да упокоји душе пострадалих, али и да у нашем друштву престане промоција разврата и насиља која душе наше деце претвара у погодно тле за развој сваког зла”, пише у саопштењу Сабора.

Свети архијерејски сабор се током свог заседања осврнуо и на појаву да се, како се наводи, православна црква посматра као потцењивачки расположена према жени.

“Одбацујући ову оптужбу као неосновану и бесмислену, Сабор подсећа на равноправност и једнако, од Бога дато, достојанство жене као боголиког бића са мушкарцем као боголиким бићем. Свети архијерејски сабор позива познате кругове да женама не намећу комплекс ниже вредности. Жена, било као мајка, било као безбрачна жена у свету, било као монахиња, врши службу од непроцењивог црквеног, духовног, друштвеног и цивилизацијског значаја”, преноси Информативна служба СПЦ.

Како се подсећа, управо ове године прослављамо 120 година постојања Кола српских сестара, организације која у најлепшем светлу сведочи о таквом служења жене хришћанке.

“Ревност и пожртвованост чланица Кола српских сестара широко је позната и од нашег народа, нарочито у расејању, препозната као аутентично сведочење православних хришћанских вредности једног друштва у којем је Бог на првом месту”, додаје се у саопштењу.

Овом приликом Сабор је упутио Колу српских сестара, свим његовим подружницама, огранцима и одборима широм света, као и свим женама, честитке поводом тог значајног јубилеја.

Апел за заштиту светиња, народа и имовине православних Срба на КиМ

Са завршеног заседања Светог архијерејског сабора упућен је апел међународним инстанцама да заштите светиње, народ и имовину православних Срба на Косову и Метохији.

“Сабор упућује апел надлежним међународним инстанцама за заштиту светиња, народа и имовине православних Срба на њиховим вековним огњиштима, као и позив косовским Албанцима за суживот у миру и међусобно поштовање, следујући притом јеванђелском позвању Цркве да тражи мир и да га сведочи свима, без обзира на веру и нацију”, истиче се у саопштењу Сабора.

Како је пренела Информативна служба СПЦ, током овогодишњег заседања Сабора, одржаном у Храму Светог Саве у Београду, детаљно је саслушан извештај о стању Цркве на Косову и Метохији.

На скупу је поново истакнуто да је Косово и Метохија заветна српска земља и неотуђиви саставни део Србије, а да самопроглашена независност те покрајине нема упориште ни у праву, ни у моралу, ни у историји – “о правди Божјој и људској да и не говоримо”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com