SAD i UAE sklopili partnerstvo

Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države sklopili su partnerstvo.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Nguyen Quang Ngoc Tonkin/Shutterstock

Ilustracija: Nguyen Quang Ngoc Tonkin/Shutterstock

U pitanju je partnerstvo za podsticanje ulaganja u projekte čište energije u iznosu od 100 milijardi dolara i za povećanje kapaciteta čiste energije za 100 gigavata na globalnom nivou do 2035. godine, izvestila je državna novinska agencija Emirata, WAM.

“Zajedno ćemo podupreti širok spektar investicija u nove energetske tehnologije – u našim zemljama, širom sveta i u ekonomijama u usponu”, naveo je u saopštenju američki izaslanik za energetiku Amos Hohštajn, prema izveštaju WAM-a.

Dalje se dodaje da će ovo partnerstvo “okupiti i podstaći” finansiranje privatnog i javnog sektora i podržati inovacije na planu čiste energije, upravljanja emisijama ugljenika i metana, razvoja naprednih reaktora, uključujući male modularne reaktore i dekarbonizacije industrije i saobraćaja, prenosi Rojters.

U okviru ove inicijative, Ujedinjeni Arapski Emirati, član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), i Sjedinjene Države pružiće tehničku, finansijsku i pomoć u upravljanju komercijalnim i ekološki održivim energetskim projektoma u drugim zemljama.

“Energetskoj tranziciji je potreban realan, praktičan i ekonomski održiv plan za postizanje klimatskog napretka, koji omogućava ujedno energetsku bezbednost i inkluzivan ekonomski rast“, poručio je sultan Al Džaber, ministar industrije i napredne tehnologije i specijalni izaslanik UAE za klimatske promene.

Inicijativa će se takođe fokusirati na ulaganje u odgovorne i otporne lance snabdevanja, promovisanje ulaganja u zeleno rudarstvo, kao i proizvodnju minerala i materijala vitalnih za energetsku tranziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com